Tort urodzinowy z kremem z masła orzechowego i kajmaku

Tort urodzinowy z kremem z masła orzechowego i kajmaku

Dziś mój blog ma urodzinki ;) Dokładnie rok temu zamieściłam na moim blogu pierwszy przepis, a była to granola. Nie mogę uwierzyć, że ten czas tak szybko mija... Nie wiedziałam, że blogowanie będzie sprawiało mi aż tyle radości i że z dnia na dzień będzie mnie tu odwiedzało coraz więcej osób. Zarówno gotowanie jak i fotografowanie jedzenia stało się moim wielkim hobby. Choć czasem brakuje mi czasu lub pomysłów oraz siły do gotowania, szybko to przemija i zawsze wracam do Was z nowymi przepisami.

Dziękuję zarówno stałym czytelnikom, którzy swoimi komentarzami sprawiają mi wiele radości, jak i tym, którzy tylko tu zaglądają w poszukiwaniu inspiracji. Dzięki Wam blogowanie, gotowanie oraz robienie zdjęć kulinarnych sprawia mi jeszcze więcej radości i z każdym dniem mam ochotę się bardziej rozwijać!

A teraz zapraszam z tej okazji na przepis na torcik :)

Składniki

Ilość: Tort o średnicy 27 cm

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 220 g drobnego cukru
  • 165 g mąki pszennej
  • 65 g mąki ziemniaczanej

Krem z masła orzechowego i kajmaku

  • 300 g masła orzechowego (użyłam domowego, gładkiego masła z tego przepisu)
  • 350 g kajmaku
  • 1 kg serka mascarpone

Przygotowywanie kremu z masła orzechowego i kajmaku 1 Przygotowywanie kremu z masła orzechowego i kajmaku 2

Ganache

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietany kremówki

Do nasączania

  • 30 ml spirytusu
  • 50 ml soku z porzeczek
  • 70 ml wody

Dodatkowo

  • 300 g dżemu kwaśnego (u mnie porzeczkowy)
  • 8 pralinek Ferrero Rocher
  • 4 biszkopty pokruszone
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowywanie tortu urodzinowego 1 Przygotowywanie tortu urodzinowego 2

Przygotowanie

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek oraz ubić na sztywną pianę, a następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, ubijając masę mikserem po każdym dodaniu. Nadal ubijając, dodawać po kolei po jednym żółtku. Gdy już wszystkie znajdą się w środku, odłożyć mikser i przy pomocy drewnianej szpatułki dokładnie, ale delikatnie wmieszać w masę przesiane mąki.

Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a jej brzegi pozostawić suche (nie smarować ich). Masę na biszkopt przelać do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170⁰C i piec przez około 35 - 40 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości około 30 cm. Ma to zapobiec opadnięciu biszkoptu. Wystudzić ciasto w tortownicy, a następnie nożykiem oddzielić brzegi ciasta od formy. Przekroić go na 3 blaty.

Przy pomocy miksera wymieszać ze sobą masło orzechowe, serek mascarpone i kajmak. Jeśli masa będzie za mało słodka, możecie dodać więcej kajmaku.

W kubeczku wymieszać składniki potrzebne do nasączania biszkoptu.

Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć go połową mieszanki ze spirytusem. Następnie posmarować go połową dżemu i wyłożyć niecałą połową kremu. Zostawcie sobie trochę kremu do dekoracji brzegów i ewentualnie góry tortu. Krem przykryć drugim blatem biszkoptu, który ponownie nasączamy, na niego wykładamy pozostały dżem oraz równo rozkładamy krem z masła orzechowego i kajmaku. Całość przykrywamy trzecim blatem. Boki tortu wysmarować pozostałym kremem. I ozdobić wymieszaną ze sobą potartą czekoladą i pokruszonym biszkoptem.

W małym rondelku doprowadzić do wrzenia kremówkę, zdjąć ją z palnika i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Odczekać 2 minuty aż czekolada się rozpuści, a następnie wymieszać, tak aby powstała gładka czekoladowa polewa. Lekko przestudzonym ganache polać górę tortu. Na sam koniec można górę tortu udekorować pozostałym kremem i pralinkami Ferrero Rocher.

Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego ;)

Przepis na sam biszkopt pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com, jednak lekko go zmodyfikowałam, aby pasował do wielkości mojej tortownicy

Gotowy tort urodzinowy z kremem z masła orzechowego i kajmaku 1 Gotowy tort urodzinowy z kremem z masła orzechowego i kajmaku 2

Gotowy tort urodzinowy z kremem z masła orzechowego i kajmaku 3

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/20 tortu urodzinowego z kremem z masła orzechowego i kajmaku

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 358 kcal 576 kcal
Białko 7,1 g 11,4 g
Tłuszcz 23,4 g 37,7 g
Węglowodany 29,2 g 47 g