Tofucznica z pieczarkami

Tofucznica z pieczarkami

Na większości blogów kulinarnych pojawiają się już wpisy z przepisami na Wigilię, jednak ja jak co roku mam problem żeby zrobić coś nowego na ten dzień i zaprezentować Wam tu przepis. Prawda jest taka, że wyczekuję 24 grudnia, żeby zjeść właśnie znów te same dania co jada się u mnie w domu tradycyjnie co roku. Są to między innymi moje ukochane makówki, bez których Wigilii sobie w ogóle nie wyobrażam, barszcz z własnoręcznie robionymi uszkami czy śledzie przygotowywane na różne sposoby. Toteż nie wiem czy zagości tu przepis na jakieś danie wigilijne, ale na pewno postaram się podać jakąś propozycję na obiad w pierwszy dzień Bożego Narodzenia oraz moje sylwestrowe pomysły ;)

Przechodząc jednak do dzisiejszego wpisu, chciałabym polecić Wam wegańską jajecznicę, czyli tofucznicę. Nie przygotowałam jej wersji klasycznej, gdzie głównym składnikiem jest naturalne tofu i do której poleca się dodać czarną sól, która podobno nadaje właśnie jajecznego smaku. Na pewno tą wersję wypróbuję, ale dziś polecam swoją, z wędzonym tofu przyprawionym wędzoną papryką i z pieczarkami. W smaku daleko było temu śniadaniu do jajecznicy ale mi to nie przeszkadzało, bo było takie inne i po prostu pyszne. Pewnie nie raz przygotuję sobie jeszcze taką wersję jajecznicy. Polecam wypróbować przepis i samemu się przekonać jak smakuje ;)

Składniki

Ilość: 2 porcje

  • kostka tofu wędzonego (180 g)
  • 5 pieczarek (150 g)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • trochę posiekanej zielonej cebulki
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić na małą kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, sól, pieprz i dusić około 7 minut aż pieczarki nieco zmiękną.

Tofu rozgnieść przy pomocy widelca lub po prostu pokruszyć w dłoniach na mniejsze kawałki. Dodać na patelnię wraz z wędzoną papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszając smażyć kilka minut aż tofu będzie ciepłe i nieco zmięknie. Można dodać tez 2 - 3 łyżki wody gdyby tofucznica zrobiła się zbyt sucha. Na koniec przyprawić całość jeszcze odrobiną soli.

Tofucznicę wyłożyć na talerze i posypać zieloną cebulką.

Smacznego :)

Tofucznica z pieczarkami 1Tofucznica z pieczarkami 2