Tempura

Tempura

Tempura to potrawa kuchni japońskiej. Są to przykładowo warzywa, owoce morza lub grzyby, obtoczone w cieście i smażone na głębokim oleju. Ja użyłam do tempury marchewki, selera naciowego, czerwonej cebuli i żółtej fasolki szparagowej, jednak selera naciowego nie polecam, gdyż wyszedł zbyt twardy. Pozostałe warzywa wyszły natomiast mięciutkie, z doskonale chrupiącą panierką. Ważnym jest, aby woda potrzebna do przygotowania ciasta była lodowata. Danie to świetnie sprawdzi się na imprezach jako przekąska.

Składniki

  • 150 ml lodowatej wody
  • 100 g mąki pszennej
  • sól do smaku
  • Papryka czerwona
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 selera naciowego
  • ok. 20 sztuk żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 dużej cebuli czerwonej
  • olej do smażenia

Składniki na tempruę Przygotowywanie tempury

Przygotowanie

Fasolkę szparagową i paprykę dokładnie umyć. Paprykę pokroić w krążki. Marchewkę i cebulę obrać oraz pokroić je odpowiednio w słupki i w krążki. Warzywa powinny być suche.

W miseczce w której będą mieścić nam się warzywa podczas obtaczania w tempurze, wymieszać mąkę, trochę soli, a następnie stopniowo dodawać lodowatą wodę, mieszając ciasto, które powinno mieć konsystencję śmietany kremówki.

Na patelni lub woku rozgrzać dużą ilość oleju. Warzywa maczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu przez kilka minut, obracając je, tak aby ciasto z każdej strony się przyrumieniło. Po usmażeniu odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.

Smacznego!

Gotowa tempura 1 Gotowa tempura 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/6 całości

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 90 kcal 156 kcal
Białko 1,9 g 3,2 g
Tłuszcz 4,7 g 8,2 g
Węglowodany 9,7 g 16,8 g