Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Nie wiem czy już wspomniałam jak bardzo lubię tarty. Zarówno przygotowywać, bo robi się je po prostu banalnie, jak i jeść! Uwielbiam ich kruchy spód i słodkie nadzienie. Tarty są świetne zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Póki mamy jeszcze sezon na truskawki, tej tarty nie może zabraknąć na waszych stołach! Jej nie da się nie lubić ;) Polecam!

Składniki

Ilość: forma o średnicy 28 cm

Kruche ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 300 g śmietany kremówki 36 %
  • 400 g sera mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • ok. 500 g truskawek
  • 2 łyżki płatków kokosowych

Dodatkowo

  • trochę masła do wysmarowania formy
  • łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie formę wysmarować odrobiną masła i posypać bułką tartą. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim spód jak i boki formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut.

Kolejno w cieście zrobić dziurki przy pomocy widelca. Przykryć je papierem do pieczenia, na który należy wyłożyć kulki ceramiczne lub groch, tak aby obciążyć tartę. Piec ją w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie oraz papier i piec kruchy spód jeszcze około 8 - 10 minut, tak aby się lekko zrumienił. Wyjąć i wystudzić.

W misce umieścić śmietanę kremówkę oraz cukier i ubić ją na sztywno mikserem. Dodać mascarpone i delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką lub na małych obrotach miksera, ale miksując całość jedynie kilka sekund.

Przełożyć krem na wystudzony kruchy spód. Truskawki poprzekrawać w ćwiartki i wykładać je na krem. Całość posypać jeszcze płatkami kokosu. Tartę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego :)

Tarta z truskawkami 1 Tarta z truskawkami 2

Tarta z truskawkami 3 Tarta z truskawkami 4