Tarta z indykiem, jarmużem i serem pleśniowym

Tarta z indykiem, jarmużem i serem pleśniowym

Przyznaję, że po zjedzeniu tej tarty zasmakował mi bardzo jarmuż, był lekko chrupiący i orzeźwiający. Wszystkie składniki farszu idealnie komponują się chrupiącym spodem. Zalecam dobieranie ostrych przypraw według własnego uznania, tak aby jedzenie nikomu nie było zbyt pikantne. Dodatkowo do tarty dodałam ser pleśniowy pokrojony w większą kostkę żeby każdy mógł trafić na jego duży kawałek. Tarta wychodzi bardzo sycąca, po jednym nie za dużym kawałku byłam już mocno najedzona ;). Można do niej podać lekką sałatkę. Tarta dobra jest również na zimno, choć na ciepło mamy pyszny, lekko ciągnący się ser.

Składniki

Tarta o średnicy 28 cm

Na kruche ciasto

  • 265 g mąki pszennej
  • 130 g masła zimnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 25 g śmietany 18%

Na farsz

  • 270 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 150 g jarmużu bez twardych łodyg
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 kg fileta z indyka
  • 1/2 lub mniej papryczki peperoni
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki kolendry
  • 300 g sera morskiego
  • 100 g sera pleśniowego
  • Olej ryżowy do smażenia
  • Sól do smaku

Tarta 1Tarta 2

Przygotowanie

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko wyrobić ręcznie lub przy pomocy malaksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować je na grubość ok. 3 – 4 mm i przenieś do formy, dokładnie wylepiając nim jej dno i boki. Ciasto wstawić do lodówki na kolejne 30 minut, a nawet godzinę.

Piekarnik nastawić na 200⁰C. Ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać widelcem. Wyłożyć na nie papier do pieczenia, na który położyć kulki ceramiczne lub groch czy też fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak piec ciasto przez ok. 15-20 minut, następnie zdjąć obciążenie i podpiec kolejne 5-10 minut lub do momentu aż kruchy spód się zarumieni.

Indyka pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, na patelni przez ok. 5 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczkę peperoni bardzo drobno posiekać i dodać na patelnię do indyka. Całość posolić do smaku i jeszcze chwilkę podsmażyć (ok. 3 minuty). Na osobnej patelni podsmażyć jarmuż porwany na mniejsze kawałki, dodać do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę.

W miseczce wymieszać jajka, śmietanę, ser morski starty na grubych oczkach, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, kolendrę i całość lekko posolić.

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć kolejno indyka z cebulą i papryczką peperoni oraz jarmuż, starając się przy tym zebrać jak najmniejszą ilość oleju z patelni. Kolejno całość posypać pokrojonym w kostkę serem pleśniowym i zalać wcześniej przygotowaną w miseczce masą jajeczną. Tak wykonaną tartę piec przez kolejne 20-30 minut w 200⁰C.

Smacznego!

Tarta 3

Tarta 4

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/8 tarty

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 222 kcal 597 kcal
Białko 11,9 g 32,1 g
Tłuszcz 14,7 g 39,5 g
Węglowodany 10,3 g 27,6 g