Tarta dyniowa na słodko

Tarta dyniowa na słodko

Dyniowa tarta, która świetnie wpasowuje się w jesienny klimat. W smaku jest dosyć specyficzna, inna niż dotychczasowe słodkie tarty które jadłam ale równie pyszna! Farsz wychodzi miękki i kremowy, a użyta przeze mnie odmiana dyni nadaje mu lekką orzechową nutę.

Składniki

Ilość: tarta o średnicy 28 cm

Na kruche ciasto

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 2 żółtka
  • trochę bułki tartej do oprószenia formy

Na farsz

  • dynia hokkaido (650 g)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 małe jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ok. 2 łyżki cukru pudru do oprószenia

Przygotowanie tarty dyniowej na słodko 1 Przygotowanie tarty dyniowej na słodko 2

Przygotowanie

Dynię przekroić na 4 części, wydrążyć pestki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, na około 1 godzinę. Piec ją do momentu, aż po wbiciu w nią patyczka, będzie on łatwo wchodził. Wtedy dynię wyjąć i przestudzić.

Składniki na kruche ciasto szybko wyrobić przy użyciu malaksera lub ręcznie. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i wsadzić do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i jeśli chcemy, to można niewielką część odłożyć do dekoracji tarty. Resztę rozwałkować na taką wielkość, aby dało się wykleić dno i boki formy. Z odłożonej części można uformować ciekawy brzeg tarty oraz wyciąć liście do dekoracji. Ciasto wstawić ponownie do lodówki, na około 1 godzinę.

Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać widelcem. Jeśli zrobiliście liście do dekoracji, to na razie pozostawiamy je jeszcze w lodówce. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, tak aby przykrywał całe ciasto, a na niego kulki ceramiczne lub groch. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i piec przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i obciążenie oraz piec kolejne 5 minut, tak aby kruchy spód się zrumienił.

Wcześniej upieczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki (nie obierałam ze skóry) i zmiksować blenderem na gładką masę, razem z serkiem mascarpone. Dodać cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny, cynamon, sól i dokładnie zmiksować przy użyciu miksera.

Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć dyniowy farsz. Na górę położyć listki do dekoracji i piec tartę przez około 30 - 35 minut w 200⁰C. Farsz i listki z ciasta powinny się przyrumienić. Tartę przestudzić i oprószyć brzegi cukrem pudrem.

Smacznego!

Gotowa tarta dyniowa na słodko 1

Gotowa tarta dyniowa na słodko 2 Gotowa tarta dyniowa na słodko 3

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/12 tarty

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 302 kcal 440 kcal
Białko 5,3 g 7,7 g
Tłuszcz 17,7 g 25,8 g
Węglowodany 31,1 g 45,4 g