Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

Szakszuka (shakshuka) to danie kuchni tunezyjskiej, które oznacza "wielki bałagan". Nazwa idealnie pasuje do tego jednogarnkowego dania. Generalnie możecie kombinować sami i podsmażyć na patelni przeróżne warzywa czy mięso - co tylko zechcecie... Potem wystarczy zalać całość pomidorami z puszki lub dodać świeże pomidory pokrojone w kawałki, a na sam koniec dołożyć jajka i gotować je kilka minut w tym "bałaganie". Jeśli nie jesteście na diecie, to na sam koniec możecie dodać jeszcze ser.

Śniadanie idealne na niedzielę, kiedy mamy nieco więcej czasu. Polecam! Jak pierwszy raz skosztowaliśmy szakszukę to tak nam posmakowała, że zjedliśmy ją na śniadanie, a kilka godzin później, jeszcze jedną na obiad ;) Tak więc kupujcie składniki wymienione w przepisie, do tego chrupiącą bagietkę, rogalika lub inne pieczywko i przygotujcie sobie oraz bliskim smaczne śniadanie :)

Składniki

Ilość: 3 porcje

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • 3 jajka
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • duża szczypta chili lub do smaku
  • ok. 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać ją wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę na małą patelnię, na rozgrzany olej, lekko posolić i smażyć na małym ogniu aż się lekko zeszkli.

Paprykę dokładnie umyć i pokroić w małą kostkę. Dołożyć na patelnię i poddusić pod przykryciem przez około 5 minut, aż lekko zmięknie. Na patelnię dodać słodką paprykę oraz chili i mieszając przesmażyć przez minutę.

Całość zalać pomidorami z puszki, doprawić pieprzem oraz solą i dusić przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje w wyniku odparowania, a papryka będzie miękka.

Po tym czasie zrobić w sosie 3 wgłębienia i wbić do nich jajka. Patelnię przykryć przykrywką i dusić pod przykryciem, aż białka się zetną. Żółtka mogą pozostać płynne, choć to już zależy od własnych upodobań, czyli jak kto lubi.

Przed samym podaniem posypać szakszukę listkami świeżej bazylii i lekko posolić.

Smacznego!

Gotowa szakszuka, czyli jajka w pomidorach 1 Gotowa szakszuka, czyli jajka w pomidorach 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 88 kcal 216 kcal
Białko 4,5 g 11,2 g
Tłuszcz 5,2 g 12,8 g
Węglowodany 5 g 12,4 g