Świąteczny wieniec bezowy

Świąteczny wieniec bezowy

Przeglądając sobie Pinterest i szukając świątecznych inspiracji trafiłam na cudne bezy w kształcie wieńca! Świąteczny wieniec bezowy na stole na pewno będzie prezentował się bardzo ładnie. Ja wzorowałam się na przepisie z bloga The Great British Bake Off ale krem i dekoracje zrobiłam już po swojemu :) Jako że beza jest zwykle bardzo słodka, polecam żeby do kremu nie dodawać za dużo cukru, aby nie przesłodzić. Na górę natomiast wyłóżcie co Wam się podoba. U mnie były migdały, żurawina i mandarynki, które to kojarzą mi się z okresem Bożego Narodzenia. Bezę można upiec już poprzedniego dnia i pozostawić na noc w piekarniku. Krem natomiast powinno się położyć na nią dopiero godzinę przed podaniem. Szczerze polecam przepis!

Dodam jeszcze że zrobienie bezy może stanowić pewne wyzwanie, zwłaszcza dla początkujących. Dlatego jeśli ktoś nigdy jej nie robił, to nie odpowiadam za frustrację ;-) Nawet mi mama radziła by jej nie robić, bo nigdy mi nie wychodzi. Ale tym razem nawet wyszła! W miarę... :D W sumie to słabo wizualnie i w nerwach prawie wyrzuciłam ją do kosza, ale ostatecznie niedoskonałości ukryłam trochę, no a w smaku była pyszna! ;-) Jeśli ktoś umie, to na pewno wyjdzie mu jeszcze lepiej.

Składniki:

Ilość: 12 - 16 porcji

Wieniec bezowy

  • 6 białek
  • 300 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem cynamonowy i dodatki

  • 500 śmietany kremówki 36% (zimnej)
  • 4 łyżki serka mascarpone (zimnego)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 - 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 mandarynki
  • garść płatków migdałów
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie

Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 30 cm i w środku mniejszy okrąg o średnicy 15 cm.

Białka oraz sól umieścić w metalowej misce i zacząć ubijać do otrzymania sztywnej piany. Uważać żeby nie "przebić"! Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu i dodając kolejną łyżkę dopiero wtedy, gdy poprzednio dodany cukier się rozpuści. Kolejno dodać ocet winny i zmiksować, a następnie mąkę ziemniaczaną i bardzo krótko zmiksować albo wymieszać ją drewnianą łyżką.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym wcześniej narysowano okręgi. Pomiędzy narysowane linie nakładać masę bezową. Ja nakładałam ją łyżką, ale można to robić przy pomocy rękawa cukierniczego. Wygładzić (rozetrzeć) u góry delikatnie bezę, tak by potem było miejsce na krem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160⁰C i od razu zmniejszyć temperaturę do 120⁰C. Suszyć bezę przez około 90 minut. Po tym czasie powinna być twarda na zewnątrz.

Wyłączyć piekarnik i pozostawić ją w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 minut. Następnie lekko go uchylić i tak pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia albo w zamkniętym piekarniku na całą noc.

W misce umieścić kremówkę i mascarpone. Ubić przy pomocy miksera na krem. Dodać cynamon oraz cukier puder i jeszcze krótko ubić.

Wyłożyć krem na wieniec bezowy. Przyozdobić mandarynkami, migdałami i żurawiną.

Smacznego :)

Świąteczny wieniec bezowy 1Świąteczny wieniec bezowy 2

Świąteczny wieniec bezowy 3Świąteczny wieniec bezowy 4