Surówka z kalarepki i marchewki

Surówka z kalarepki i marchewki

Zwykle w młodszym wieku, kiedy miałam ochotę przegryźć sobie coś zdrowego na filmie, to sięgałam po marchewkę, chrupiąc ją niczym królik Bugs z bajki ;) Pamiętam nawet, że w pewnym okresie panowała u mnie w szkole moda na chrupanie marchewki. Codziennie widywałam kilka osób na korytarzu, które wyjmowały ją z pojemnika na drugie śniadanie. Jakiś czas temu dowiedziałam się, że jednym z ulubionych chrupkich, zdrowych przysmaków moich rodziców w dzieciństwie była kalarepka. Skosztowałam i faktycznie jest smaczna! Teraz co któryś dzień sobie taką kupuję.

Dziś ze względu na brak warzywa do obiadu połączyłam te dwa składniki, czyli marchewkę i kalarepkę. Tak powstała smaczna surówka. Idealna do jakiegokolwiek dania, czy to z rybą, mięsem czy jajkiem sadzonym. Lekko kwaskowata w smaku, prosta do zrobienia i bardzo zdrowa.

Na zdjęciu poniżej możecie też zobaczyć mojego "przeszkadzacza" ;) Jak tylko ustawię coś na podłodze do zdjęcia, to zaraz się zjawia... Surówka tak pyszna, że nawet faworyzujący mięso piesek ma na nią ochotę i poleca!

Składniki

Ilość: 1 słoik taki jak na zdjęciu

  • 1 marchew średniej wielkości
  • 2 duże kalarepki
  • ok. 1/3 natki koperku
  • 4 - 5 łyżek soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Marchewkę i kalarepkę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach, a kalarepkę na dużych. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w jednej miseczce.

Surówkę z kalarepki i marchewki podawać na obiad, jako dodatek do mięs, ryb lub jajek.

Smacznego :)

Surówka z kalarepki i marchewki 1 Surówka z kalarepki i marchewki 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/2 całości

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 49 kcal 107 kcal
Białko 1,5 g 3,3 g
Tłuszcz 2,2 g 4,9 g
Węglowodany 4,4 g 9,6 g