Sos tatarski

Sos tatarski

Dziś pewnie wiele z nas będzie krzątać się po kuchni i piec przeróżne babki i mazurki. A może wszystko macie już gotowe? Ja dodaję jeszcze jeden prosty przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc. Sos tatarski, który idealnie współgra z ugotowanymi na twardo jajkami.

W tym miejscu chciałam Wam również życzyć zdrowych, spokojnych i spędzonych wśród najbliższych Świąt Wielkiej Nocy :) To ja zmykam do kuchni i zabieram się za pieczenie babki, a od jutra i przez całe Święta czeka mnie błogie lenistwo ;)

Składniki

Ilość: pełny słoiczek, taki jak na zdjęciu

  • 4 ogórki konserwowe
  • 10 pieczarek marynowanych
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 180 g majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ogórki i pieczarki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekany szczypiorek, a także majonez, jogurt i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając na koniec solą i pieprzem.

Sos tatarski podawać razem z ugotowanymi na twardo jajkami lub jako dodatek do kanapek z szynką.

Smacznego :)

Sos tatarski 1 Sos tatarski 2

Sos tatarski 3 Sos tatarski 4

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 258 kcal 90 kcal
Białko 2,6 g 0,9 g
Tłuszcz 25,5 g 8,9 g
Węglowodany 4,4 g 1,5 g