Socca - placek z mąki z ciecierzycy

Socca - placek z mąki z ciecierzycy

Słyszeliście już nazwę socca? Ja przyznaję, że nie. Zaciekawiłam się ostatnio mąką z ciecierzycy w sklepie, kupiłam, a potem dopiero myślałam, co z niej można zrobić. Tak trafiłam na soccę, czy też inaczej cecinę lub farinatę. Jest to typowe danie przyrządzane wzdłuż wybrzeża Morza Liguryjskiego. Placek, w którego składzie znajdziecie właśnie mąkę z ciecierzycy oraz wodę, oliwę z oliwek i sól. Mało składników, prawda? Wystarczy wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, a potem upiec. Można też przygotować ciasto wieczorem i wstawić je do lodówki na noc, a nazajutrz tylko upiec. Z tego co zaobserwowałam, to przeważnie do przepisu dodaje się pół na pół wody z mąką.

Placek z ciecierzycy możecie podać rano na śniadanie lub tak jak ja to zrobiłam - na obiad. Na górę możecie wyłożyć to, na co macie ochotę. U mnie był to szpinak, pomidor, papryka i szynka parmeńska, a do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. Polecam również z pesto ;)

Składniki

Ilość: 1 placek socca (2 porcje)

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka do posmarowania formy
  • ok. 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 pomidor
  • duża garść szpinaku baby
  • ok. 4 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki na soccę wymieszać przy pomocy miksera lub trzepaczki na gładką masę, nie pozostawiając żadnych grudek. Odstawić ciasto na około 1 godzinę lub na całą noc do lodówki.

Po tym czasie nagrzać piekarnik do 220⁰C. Na formę do tarty o średnicy około 28 cm lub żeliwną patelnię wylać łyżkę oleju i wstawić ją do piekarnika na około 5 minut, żeby się rozgrzała. Wyjąć formę i wlać na nią wcześniej przygotowane ciasto. Soccę piec w 220⁰C przez około 15 minut. Po tym czasie powinna się przyrumienić, a jej boki będą odstawać od formy.

W międzyczasie jak socca się piecze, przygotować składniki do wyłożenia na jej górę. Warzywa umyć. Paprykę i szynkę pokroić w cienkie paseczki, a pomidora na plastry. W miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić solą i pieprzem. Do sosu można dodać jeszcze trochę majonezu.

Na gotowy, upieczony placek wyłożyć szpinak, paprykę, pomidory oraz szynkę. Soccę kroić w trójkąty i podawać z sosem ustawionym obok w miseczce.

Smacznego!

Socca - placek z mąki z ciecierzycy 1 Socca - placek z mąki z ciecierzycy 2

Socca - placek z mąki z ciecierzycy 3 Socca - placek z mąki z ciecierzycy 4

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/2 samego placka z mąki z ciecierzycy, bez dodatków

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 236 kcal 354 kcal
Białko 10,3 g 15,4 g
Tłuszcz 9,4 g 14,1 g
Węglowodany 27,1 g 40,6 g