Sałatka z selera naciowego

Sałatka z selera naciowego

Jeśli jeszcze nie jedliście sałatki z selera naciowego, to koniecznie spróbujcie. Ja podaję ją zarówno jako dodatek do mięsa na obiad, jak i samodzielne danie, najczęściej na kolację. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a wychodzi orzeźwiająca i pyszna. Polecam :)

Składniki

Ilość: ok. 5 porcji

  • 150 g kukurydzy
  • Seler naciowy
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 30 g słonecznika łuskanego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 60 g majonezu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól do smaku

Składniki na sałatkę z selera naciowego

Przygotowanie

Seler naciowy umyć i pokroić w nie za grube paski. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wymieszać w misce z selerem naciowym. Dodać kukurydzę (jeśli jest z puszki to odsączyć ją z zalewy). Słonecznik krótko podprażyć na suchej patelni, do lekkiego zbrązowienia i dodać go do miski. W całość wmieszać jogurt, majonez i zioła prowansalskie. Doprawić solą do smaku.

Smacznego!

Gotowa sałatka z selera naciowego

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 85 kcal 224 kcal
Białko 1,9 g 4,9 g
Tłuszcz 5,3 g 13,9 g
Węglowodany 7,3 g 19,2 g