Sałatka z brokułami, fetą i czerwoną fasolą

Sałatka z brokułami, fetą i czerwoną fasolą

Kiedy jesteśmy zmęczeni i nie mamy już siły stać w kuchni, polecam przyrządzenie tej sałatki. Bardzo szybka w przygotowaniu, z małą ilością składników. Najczęściej jem ją na kolację, kiedy mam ochotę na coś lekkiego.

Składniki

Ilość: ok. 4 porcje

  • 1 brokuł (tylko różyczki)
  • 50 g pestek dyni
  • 270 g sera feta
  • 220 g czerwonej fasoli
  • 180 g jogurtu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3-4 ząbki czosnku

Sałatka z brokułami, fetą i czerwoną fasolą 1 Sałatka z brokułami, fetą i czerwoną fasolą 2

Sałatka z brokułami, fetą i czerwoną fasolą 3

Przygotowanie

Różyczki brokuła podzielić na mniejsze kawałki i zblanszować (wrzucić do wrzącej wody na ok. 3 minuty, a następnie przełożyć do zimnej wody). Pestki dyni podprażyć na nienatłuszczonej patelni przez kilka minut, do czasu aż nabiorą lekko brązowawego koloru. Ser fata pokroić w kostkę. Wymieszać razem odcedzone brokuły, pestki dyni, ser feta i czerwoną fasolę.

W osobnej miseczce wymieszać jogurt, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę. Sos podawać w osobnej miseczce lub wmieszany już w sałatkę.

Smacznego!

Sałatka z brokułami, fetą i czerwoną fasolą 4 Sałatka z brokułami, fetą i czerwoną fasolą 5

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 124 kcal 317 kcal
Białko 7,8 g 18,4 g
Tłuszcz 7,7 g 19,8 g
Węglowodany 6,5 g 6,5 g