Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

Zamiast podawać zwykłego kotleta na obiad, można urozmaicić danie podając mięso zawinięte w ciasto francuskie, tworząc sakiewki. Myślę, że tak ciekawie podana potrawa sprawdzi się na imprezach, gdzie zaciekawi gości. Ja moje sakiewki podałam ze szpinakiem, ale równie dobrze mogą to być inne warzywa lub jakiś sos. Farsz można sobie przygotować poprzedniego dnia lub parę godzin wcześniej, a przed podaniem dania jedynie nakładać farsz na ciasto i piec sakiewki. Przepis wbrew pozorom jest łatwy w wykonaniu, dlatego zachęcam do wypróbowania!

Składniki

Ilość: 6 sakiewek

  • 2 paczki ciasta francuskiego
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 500 g pieczarek
  • 2 szalotki lub mała cebula
  • 150 g sera topionego emmentaler
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ok. 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 600 g szpinaku baby
  • 5 ząbków czosnku
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • mała garstka płatków migdałów
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowywanie sakiewek z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami 1 Przygotowywanie sakiewek z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami 2

Przygotowanie

Filety z kurczaka pokroić w małą kostkę i wymieszać go w misce z rozmarynem, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Pozostawić na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka przez ok. 7 minut, co jakiś czas obracając go.

Brokuła ugotować. W tym celu należy zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucić do niej brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki. Gotować ok. 5 minut, po czym od razu opłukać go pod zimną wodą. Gdy lekko przestygnie, pozbyć się wszystkich łodyg, pozostawiając jedynie miękkie różyczki, które należy porozdzielać na malutkie kawałki.

Szalotki i pieczarki obrać. Szalotki pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki. Poddusić je na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju aż zrobią się miękkie, przez ok. 5 minut. Można je lekko posolić.

Z patelni z kurczakiem oraz tej z pieczarkami z cebulą pozbyć się nadmiaru oleju, a następnie połączyć zawartość obu patelni. Dodać małe kawałeczki brokuła, posiekaną pietruszkę, ser emmentaler i wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba można jeszcze lekko dosolić składniki.

Na blacie rozwinąć ciasta francuskie, lekko je jeszcze rozwałkować. Oba ciasta francuskie przekroić na 3 części. Na każdą z części wykładać na środku po 1/6 przygotowanego farszu, czyli ok. 3 - 4 duże łyżki. Łapiemy za rogi ciasta i łączymy je tak, aby utworzyły sakiewki. Dodatkowo związać je nitką w miejscu złączenia ciasta, żeby lepiej się trzymały. W kubeczku roztrzepać jajko z mlekiem i posmarować nim dokładnie każdą sakiewkę. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i układać na nim sakiewki. Piec w 200⁰C przez ok. 15 - 20 minut, aż się zarumienią.

W trakcie gdy sakiewki się pieką, umyć szpinak i chwilę poddusić go na patelni, aż zmięknie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sól, pieprz i razem wymieszać.

Na talerzach kłaść po jednej sakiewce, pamiętając żeby pozbyć się nitki! Obok niej wykładać porcję szpinaku, udekorowaną kilkoma płatkami migdałów.

Smacznego :)

Gotowe sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami 1 Gotowe sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami 2

Gotowe sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami 3

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 sakiewka z porcją szpinaku

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 125 kcal 607 kcal
Białko 7,1 g 34,7 g
Tłuszcz 6,8 g 33 g
Węglowodany 8,9 g 43,5 g