Ryż z indykiem i mango

Ryż z indykiem i mango

Są takie dania, które można by jeść codziennie przez tydzień lub dłużej, a one nadal by się nie znudziły. To właśnie jedno z takich dań. Nie chcę wpadać w samozachwyt, ale wyszło naprawdę pyszne. Ryż ma fajną kokosową nutkę, a rozmaryn świetnie współgra z indykiem, choć możecie również użyć mięsa z kurczaka. Do tego mango przyprawione jest odrobiną imbiru, dzięki czemu słodycz miesza się z ostrością. Sami sprawdźcie, czy wam zasmakuje ;)

Składniki

Ilość: 2 porcje

  • 2 filety z piersi indyka (ok. 300 g)
  • 1 mango
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka sezamu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 średniej długości łodyga rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

W garnku wymieszać mleczko kokosowe i wodę. Dodać ryż, lekko posolić i gotować około 15 minut, mieszając co chwilę. Można w trakcie dodać jeszcze wody, jakby okazało się jej za mało, a ryż zacząłby przywierać do spodu garnka.

Indyka pokroić w paseczki, posypać igiełkami rozmarynu, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. Odstawić na około 30 minut.

Cebulę obrać i pokroić w ćwierć krążki. Mango obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i wrzucić na nią indyka. Co jakiś czas obracając indyka, smażyć go przez około 8 minut. Na minutę lub dwie przed końcem smażenia dodać sezam.

Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać cebulę, lekko posolić i poddusić ją około 5 minut lub dłużej. Dodać mango oraz imbir i dusić kolejne 3 minuty.

Do misek nakładać porcję ryżu, na to indyka z rozmarynem i mango.

Smacznego!

Ryż z indykiem i mango 1 Ryż z indykiem i mango 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 208 kcal 676 kcal
Białko 11,5 g 37,5 g
Tłuszcz 9,2 g 29,9 g
Węglowodany 19,8 g 64,5 g