Roladki z kurczaka oraz kokosowo - limonkowy sos

Roladki z kurczaka oraz kokosowo - limonkowy sos

Jeśli pozostało wam trochę bulionu z poprzedniego obiadu to może warto go wykorzystać do przygotowania sosu z poniższego przepisu. Do bulionu dodałam mleczko kokosowe i listki limonki, dzięki czemu sos nabiera lekko słodkawego ale i kwaskowatego smaku. Sosem postanowiłam polać roladki z kurczaka z bryndzą i jarmużem. Przed przystąpieniem do gotowania zaopatrzcie się w wykałaczki lub patyczki do szaszłyków pocięte na mniejsze kawałki.

Składniki

Ilość: 5 porcji

Na roladki z kurczaka

  • 5 filetów z kurczaka (u mnie ok. 900 g)
  • 200 g bryndzy
  • ok. 100 g jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 chochle ugotowanego wcześniej bulionu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Na kokosowo-limonkowy sos

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3 liście limonki
  • 30 g mąki pszennej
  • ok. 100 ml wody
  • ok. 1,5 chochli bulionu, który został wykorzystany już przy obróbce kurczaka

Przygotowanie roladek z kurczaka Przygotowanie sosu kokosowo-limonkowego

Przygotowanie

Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju i wrzucić jarmuż, którego wcześniej należy umyć i wykroić z niego twarde części łodyg. Przyprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z z limonki. Całość poddusić około 5 minut.

Kurczaka oczyścić i rozbić na płasko przy pomocy tłuczka do mięsa. Rozmaryn rozetrzeć w moździerzu i posypać nim oraz solą i pieprzem, wszystkie filety. Kolejno smarować je bryndzą i wykładać porcję jarmużu, lekko dociskając go ręką w mięso. Ciasno zwijać w roladki wbijając w nie po około 3 wykałaczki, żeby nie rozpadły się nam podczas smażenia. Można je z zewnątrz jeszcze trochę posolić. Roladki wstępnie przesmażyć na patelni przez około 3 minuty, obracając je w trakcie aby przyrumieniły się z każdej strony.

Tłuszcz z patelni można odlać i w zamian wlać 2 chochle bulionu. Na bulion wyłożyć roladki z kurczaka i dusić je w nim przez 10 minut. W trakcie obrócić je raz lub dwa razy.

Kiedy roladki się podduszą przechodzimy do przygotowania sosu. Pamiętajcie żeby roladki zostawić przykryte pokrywką, żeby wam nie ostygły. Z patelni z roladek odlać 1,5 chochli bulionu i przelać je do rondelka. Dodać mleczko kokosowe oraz liście limonki. Sos gotować przez około 5 minut. Po tym czasie liście limonki puszczą pyszny smak i można je wtedy wyjąć. Aby zagęścić sos, do kubeczka należy wsypać mąkę i partiami dodawać wodę. Po każdym dodaniu wody dokładnie rozcierać mąkę przy użyciu łyżeczki, tak aby nie porobiły się grudki. Gdy uzyskamy gęstą ale dość płynną masę, możemy wmieszać ją w sos kokosowo-limonkowy i ponownie zagotować. Dodatkowo do sosu można dodać otartą skórkę limonki.

Przed podaniem, wyjąc z kurczaka wykałaczki. Sos podawać w sosjerce lub od razu polać nim roladki z kurczaka.

Smacznego:)

Gotowe roladki z kurczaka oraz kokosowo - limonkowy sos 1 Gotowe roladki z kurczaka oraz kokosowo - limonkowy sos 2

Gotowe roladki z kurczaka oraz kokosowo - limonkowy sos 3

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 136 kcal 424 kcal
Białko 15,7 g 48,9 g
Tłuszcz 7 g 21,9 g
Węglowodany 2,3 g 7,3 g