Roladki z cukinii faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami

Roladki z cukinii faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami

Gdzieś kiedyś widziałam roladki z bakłażana i przypomniało mi się to danie... W lodówce nie miałam jednak bakłażana ale znalazłam dwie cukinie, tak więc postanowiłam go nimi zastąpić ;) Odpaliłam piekarnik, szybko pokroiłam cukinie, doprawiłam ricottę oraz passatę. Potem jeszcze zawijanie roladek, kilka dodatków i danie wylądowało na stole. Usłyszałam "super smakuje!", toteż przepis podrzucam Wam na bloga :) Bardzo proste, ciekawie wyglądające danie. Roladki można podać na kolację lub obiad, zjeść same albo z chrupiącym, świeżym pieczywem. Skusicie się?

Składniki

Ilość: 2 porcje

  • 2 cukinie (ok. 600 g)
  • 200 g sera ricotta
  • 450 g passaty
  • 14 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki słonecznika
  • 60 sera cheddar
  • 14 listków bazylii
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Cukinie umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry i natrzeć oliwą. Rozłożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na około 15 minut. Po tym czasie cukinia powinna być miękka, aby łatwo się ją zawijało.

Ricottę wymieszać z tymiankiem, 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem.

Na końcach każdego podpieczonego plastra cukinii wyłożyć czubatą łyżeczkę ricotty, pomidora suszonego oraz listek bazylii. Następnie całość zawinąć tworząc roladkę.

Do passaty dodać słodką paprykę, rozmaryn, suszoną bazylię, oregano, chili, ocet balsamiczny, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze mocniej doprawić.

Passatę przełożyć do naczynia żaroodpornego a następnie na nią wyłożyć roladki z cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec przez około 15 - 20 minut.

W międzyczasie na suchej patelni podprażyć słonecznik oraz zetrzeć na małych oczkach cheddar. Po wyjęciu roladek z piekarnika posypać je serem i słonecznikiem. Podawać same lub ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Roladki z cukinii faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 1 Roladki z cukinii faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 2