Ratatuj (ratatouille)

Ratatuj (ratatouille)

Ratatuj to spolszczona nazwa dla dania nazywanego ratatouille. Istnieje zasada, aby każde warzywo przygotowywać w osobnym naczyniu, tak aby zachowały swój kształt, jednak ja przygotowałam je na zaledwie dwóch patelniach i też wyszło smacznie i ładnie. Ratatuj jest daniem warzywnym, do którego możecie dodać jakie zechcecie warzywa, jednak powinna znaleźć się w nim cukinia, pomidory i papryka.

Składniki

Ilość: 6 porcji

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 małe pomidory
  • 1 kabaczek
  • 1 duży bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • ok. 10 dużych listków bazylii
  • ok. 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Ratatuj w przygotowaniu 1 Ratatuj w przygotowaniu 2

Przygotowanie

Bakłażana pokroić w plastry, osolić i pozostawić na sicie przez około 30 minut. Po tym czasie opłukać go pod bieżącą wodą. Można poprzekrawać jeszcze plastry na pół.

Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, które następnie można poprzekrawać jeszcze na pół. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Poczekać około 3 minuty, aż cebula się lekko zeszkli.

Papryki dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Dodać warzywa do wcześniej przygotowanej cebuli. Całość posolić i popieprzyć. Dusić przez około 5 minut.

Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć ze środka pestki. Następnie pokroić go w plastry. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać na nią bakłażana oraz cukinię, lekko posolić i dusić je przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić je w małą kostkę.

Wszystkie przygotowane składniki wymieszać na jednej patelni lub w garnku. Dodać pomidory, tymianek, posiekaną drobno bazylię i przemieszać. Całość poddusić jeszcze przez około 2 minuty. Ratatuj podawać jako dodatek do mięs, jako samodzielne danie lub jak ja to zrobiłam, czyli z bagietką.

Smacznego!

Gotowy ratatuj (ratatouille) 1 Gotowy ratatuj (ratatouille) 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 39 kcal 141 kcal
Białko 1,2 g 4,4 g
Tłuszcz 1,5 g 5,3 g
Węglowodany 5 g 18,4 g