Quesadilla z serem, ananasem, szynką i kukurydzą

Quesadilla z serem, ananasem, szynką i kukurydzą

Inspiracją do stworzenia quesadilli z takimi dodatkami była oczywiście pizza hawajska, moja ulubiona! Choć ostatnio moje serce skradła również pizza z dodatkiem curry, w której było ono faktycznie mocno wyczuwalne. Będę musiała odtworzyć jej smak w domu. Ale powróćmy do quesadilli ;) Uwielbiam obiady, gdzie główny składnik stanowi tortilla. Można w nich umieścić dosłownie wszystko, a potem dodatkowo jeszcze zapiec w piekarniku lub na patelni. Można też je zjeść od razu albo zabrać w pudełku do pracy. Swoją drogą ciekawi mnie jakby quesadilla smakowała na słodko... Może ktoś próbował :)? Jeszcze dodam, że użyłam do jej przygotowania świeżego ananasa, ale on pod wpływem ciepła przestał być już tak słodki jak z początku, dlatego teraz użyłabym zdecydowanie takiego z puszki. Zapraszam do wypróbowania przepisu na quesadillę hawajską!

Składniki

Ilość porcji: 4 quesadille

Tortilla pszenna

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Quesadilla

  • 250 g sera gouda
  • ok. 1 1/2 kulki mozzarelli
  • ok. 4 plastry świeżego lub z puszki ananasa
  • 150 g dowolnej szynki
  • kolba kukurydzy
  • opcjonalnie: pomidor

Przygotowywanie quesadilli z serem, ananasem, szynką i kukurydzą Gotowe quesadille hawajskie

Przygotowanie

W misce wymieszać mąkę z solą. Następnie dodać oliwę i gorącą wodę. Wszystko razem zagniatać przez około 5 minut, uważając z początku by się nie poparzyć, jeśli woda była bardzo gorąca. Ciasto ma się zrobić plastyczne i gładkie. Podzielić je na 4 części, z każdego robiąc kulkę, a następnie wałkując ją na placek, jak najcieniej się da. Można to robić umieszczając ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie będzie nam się przyklejać do wałka lub blatu. Ciasto, którego w danym momencie nie wałkujemy, powinno leżeć pod lnianym ręczniczkiem.

Rozgrzać suchą patelnię i smażyć na niej cienkie placki tortilli przez około 40 sekund z jednej strony i 40 sekund z drugiej. Ciepłe tortille odkładać pomiędzy lniane ściereczki lub papierowe ręczniki, aby zachowały swoją elastyczność.

Ser gouda zetrzeć na tarce na małych oczkach, a mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w kostkę, ananasa natomiast w dowolne mniejsze kawałki. Kolbę kukurydzy oczyścić z liści, umyć i włożyć do gotującej się wody, tak aby swobodnie w niej pływała. Gotować 15 minut. Po tym czasie przy pomocy noża oddzielić ziarenka kukurydzy.

Na połowę gotowej tortilli wykładać najpierw trochę startego sera gouda, ale nie za dużo, bo damy go jeszcze na górę składników. Następnie plasterki mozzarelli, kawałki ananasa, szynkę oraz kukurydzę. Na samą górę ponownie wyłożyć trochę startego żółtego sera. Tortillę złożyć na pół, lekko docisnąć i położyć na suchej, rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Odczekać około 2 minuty, do momentu aż zobaczymy, że ser się topi, a tortilla już się lekko przyrumieniła. Sprawnym, szybkim ruchem odwrócić ją na drugą stronę i podpiec jeszcze z minutę.

Ciepłe quesadille przekrawać na 2 lub trzy trójkąty. Podawać same, z dodatkiem pomidorów pokrojonych w plastry lub z ulubionym sosem.

Smacznego!

Gotowe quesadille z serem, ananasem, szynką i kukurydzą Trójkąt quesadilli z serem, ananasem, szynką i kukurydzą