Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla... co tu dużo mówić, pyszności! Głównym składnikiem, poza oczywiście tortillami jest tu ser, a z pozostałymi dodatkami można szaleć. U mnie znalazł się jeszcze kurczak, pomidory suszone i kukurydza. Szybkie w przygotowaniu danie, nawet jeśli sami będziemy robić tortille. Jako że to danie meksykańskie, idealnie nadadzą się tu ostre papryczki, ja jednak miałam ochotę na coś łagodniejszego i bez nich również wyszło smacznie.

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • 4 placki tortilli (domowe lub ze sklepu)
  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g sera cheddar
  • ok. 6 pomidorów suszonych
  • ok. 120 g kukurydzy z puszki
  • ulubione przyprawy do kurczaka (użyłam ostrej przyprawy z tego przepisu)
  • olej do smażenia

Składniki na quesadille z kurczakiem Przygotowanie quesadilli z kurczakiem

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w ulubionych przyprawach i przesmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Następnie odsączyć go z nadmiaru oleju przy pomocy papierowych ręczników kuchennych. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki.

Rozłożyć placki tortilli i na połowę każdego z nich wyłożyć po trochę sera. Następnie na górę położyć kawałki kurczaka, posypać kukurydzą i kawałkami suszonych pomidorów. Kolejno na górę wyłożyć znów starty ser. Każdą tortille złożyć na pół i lekko docisnąć. Kłaść quesadille na suchą, rozgrzaną patelnię, najlepiej grillową i przesmażyć z każdej strony, przez około 2 minuty, aż roztopi się ser a tortilla lekko się przyrumieni. Po zdjęciu z patelni pokroić każdą na 3 trójkąty.

Smacznego!

Gotowa quesadilla z kurczakiem 1 Gotowa quesadilla z kurczakiem 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 242 kcal 528 kcal
Białko 15,9 g 34,8 g
Tłuszcz 13 g 28,3 g
Węglowodany 14,1 g 30,7