Pulpety drobiowe z sosem pomidorowym

Pulpety drobiowe z sosem pomidorowym

Po kotletach mielonych i kluskach śląskich przyszedł czas, aby zjeść coś zdrowszego. Do głowy wpadł mi pomysł żeby zrobić pulpety drobiowe z dodatkiem płatków owsianych. Najpierw miałam je smażyć, ale sprawdziłam czy dałoby się je ugotować i oczywiście, że się da! Ja gotowałam moje w bulionie ale myślę, że można też w zwykłej, osolonej wodzie. Ponadto pulpety prawdopodobnie zasmakują dzieciom, gdyż są łagodne w smaku. Polałam je dodatkowo sosem pomidorowym. Zapraszam po przepis.

Składniki

Ilość: ok. 20 pulpetów drobiowych

Na pulpety

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • garnek ugotowanego wcześniej bulionu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Na sos

  • 2 kartoniki pomidorów w kawałkach
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 250 g ryżu basmati

Przygotowanie

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Płatki owsiane zmielić na mąkę przy użyciu blendera. W misce dokładnie wymieszać mięso, płatki owsiane, jajko, pieprz ziołowy, rozmaryn, słodką paprykę, sól i pieprz.

Z masy uformować około 20 kulek. Bulion zagotować, zmniejszyć gaz i wrzucić do niego przygotowane pulpety. Tak gotować je do momentu wypłynięcia. U mnie trwało to około 7 minut.

W rondelku wymieszać pomidory w kawałkach, zioła dalmatyńskie oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.

Gotowe pulpety podawać na ryżu, polane sosem pomidorowym.

Smacznego!

Gotowe pulpety drobiowe z sosem pomidorowym 1 Gotowe pulpety drobiowe z sosem pomidorowym 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 4 pulpety drobiowe z porcją sosu pomidorowego i ryżu

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 96 kcal 403 kcal
Białko 9,2 g 38,8 g
Tłuszcz 1,9 g 8,1 g
Węglowodany 10,3 g 43,4 g