Polędwiczki z dorsza podane na sałacie

Polędwiczki z dorsza podane na sałacie

Dziś mam dla was przepis na lekki obiad, który będzie jak znalazł na cieplejsze dni. Polędwiczki z dorsza przygotowałam w piekarniku dla niższej kaloryczności, jednak nie ujmuje im to smaku, a według mnie wręcz smakują lepiej, ale to możecie ocenić sami ;) Podałam je bardzo prosto, czyli na sałacie z pomidorkami koktajlowymi i dodatkowo z grzankami, jednak do takiej rybki fajnie będzie pasował również ryż lub purée ziemniaczane.

Składniki

Ilość: 2 porcje

  • 3 polędwiczki z dorsza (ok. 350 g)
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionej w moździerzu kolendry
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Duża szczypta soli morskiej
  • Szczypta pieprzu

Dodatkowo

  • Mix sałat, paczka 150 g (dałam mix sałat z roszponką)
  • Ok. 15 pomidorków koktajlowych
  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ćwiartki cytryny

Składniki na polędwiczki z dorsza podane na sałacie 1 Składniki na polędwiczki z dorsza podane na sałacie 2

Przygotowanie

W miseczce wymieszać kolendrę, tymianek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Na blaszce do pieczenia ułożyć polędwiczki i zalać przygotowaną wcześniej marynatą, po czym odstawić na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180⁰C i piec je przez około 25 minut pod folią aluminiową lub przykrywką.

Kromki chleba podpiec w tosterze, na patelni lub w piekarniku. Ząbek czosnku obrać i natrzeć nim grzanki.

Na talerzach wyłożyć sałatę i pomidorki przekrojone na połówki. Na sałatę położyć podpieczone polędwiczki z dorsza. Podawać z grzankami i ćwiartkami cytryn.

Smacznego :)

Gotowe polędwiczki z dorsza podane na sałacie

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 66 kcal 300 kcal
Białko 7,3 g 33,1 g
Tłuszcz 2,6 g 11,6 g
Węglowodany 4,2 g 18,9 g