Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z sosem z boczniaków

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z sosem z boczniaków

Bardziej dietetyczna wersja placków ziemniaczanych dzięki temu, że postanowiłam upiec je w piekarniku, a nie tradycyjnie smażyć. Zajęło to znacznie więcej czasu, toteż jeśli brakuje wam go, to można przygotować je również tradycyjnie na patelni. Przeważnie jadam placki z surowych startych na grubych oczkach ziemniaków, jednak moimi ulubionymi są te z gotowanych. Wychodzą przyjemnie miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Dodatkowo polane sosem z boczniaków smakują idealnie. Oczywiście jeśli chcecie, aby sos był bardziej fit, możecie pominąć masło i śmietanę, jednak według mnie jest tu ich znikoma ilość ;) Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki

Ilość: ok. 18 placków ziemniaczanych

Na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

  • ok. 1300 g obranych ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pieprz

Na sos z boczniaków

  • 400 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • ok. 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowywanie placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków z sosem z boczniaków 1 Przygotowywanie placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków z sosem z boczniaków 2

Przygotowywanie placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków z sosem z boczniaków 3 Przygotowywanie placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków z sosem z boczniaków 4

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Dodać do ziemniaków jajka, mąkę, sól oraz trochę pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować kulki, następnie lekko je spłaszczać i formować okrągłe lub podłużne placki. Uformowane placki ziemniaczane kłaść na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C, z funkcją termoobieg, przez około 30 - 40 minut, do momentu aż z zewnątrz się przyrumienią.

Boczniaki umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać olej, dodać boczniaki oraz sól i pieprz. Przesmażyć je około 2 minuty po czym dodać cebulę i masło. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 - 12 minut, dodając pod koniec posiekany koperek. Bezpośrednio przed podaniem wmieszać do boczniaków śmietanę.

Placki ziemniaczane podawać z porcję sosu z boczniaków.

Smacznego!

Gotowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z sosem z boczniaków 1 Gotowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z sosem z boczniaków 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 5 placków ziemniaczanych z porcją sosu z boczniaków

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 130 kcal 520 kcal
Białko 3,9 g 15,6 g
Tłuszcz 3,9 g 15,8 g
Węglowodany 20,7 g 83,4 g