Placki z batatów z dodatkiem szpinaku

Placki z batatów z dodatkiem szpinaku

Pyszne słodkawe placuszki z gotowanych batatów, czyli słodkich ziemniaków, z dodatkiem szpinaku. Udekorowane pomidorem, serem feta i szczypiorkiem. Idealne na obiad. Przepis dla osób cierpliwych, gdyż placuszki należy bardzo delikatnie obracać, bo łatwo mogą się rozpaść, pomoże tu formowanie malutkich placków. Próbowałam kiedyś piec placki z batatów w piekarniku, jednak nie był to najlepszy pomysł, bo przyklejały się do papieru, jednak równie dobrze smakowały, więc polecam eksperymentowanie :)

Składniki

Ilość: ok. 25 placków z batatów

  • 1,5 kg batatów
  • 300 g szpinaku
  • 2 jajka
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 4 ząbki czosnku
  • ćwierć łyżeczki soli do gotowania + sól do szpinaku
  • olej ryżowy do smażenia
  • 4 - 5 pomidorów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 270 g sera feta

Placki z batatów z dodatkiem szpinaku 1

Przygotowanie

Bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut lub do miękkości. Następnie odlać wodę z batatów i jeszcze ciepłe ubić lub przecisnąć przez praskę. Pozostawić w garnku lub misce do przestygnięcia.

Szpinak pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i poddusić na rozgrzanej patelni, z małą ilością oleju. Szpinak przestudzić i odcisnąć z niego wodę.

Gdy słodkie ziemniaki będą już zimne, dodać do nich jajka i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać szpinak i ponownie wymieszać. Formować rękami niewielkie placki i smażyć na rozgrzanej patelni, na oleju, z obu stron do lekkiego zrumienienia. Placki starać się bardzo delikatnie przewracać.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Szczypiorek posiekać. Ser feta rozdrobnić lub pokroić na małe kawałki.

Usmażone placki z batatów kłaść na talerzu, na górze każdego układać plaster pomidora, posypywać fetą i szczypiorkiem.

Smacznego!

Placki z batatów z dodatkiem szpinaku 2 Placki z batatów z dodatkiem szpinaku 3

Placki z batatów z dodatkiem szpinaku 4

Placki z batatów z dodatkiem szpinaku 5 Placki z batatów z dodatkiem szpinaku 6

Placki z batatów z dodatkiem szpinaku 7

Placki z batatów z dodatkiem szpinaku 8

Wartość odżywcza

1 porcja = 5 placków z batatów

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 100 kcal 604 kcal
Białko 2,9 g 17,4 g
Tłuszcz 4,6 g 27,8 g
Węglowodany 12,3 g 73,9 g