Placki owsiane z bananem i jogurtem

Placki owsiane z bananem i jogurtem

Ostatnio mam manię na przyrządzanie sobie placków owsianych. Codziennie dorzucam do nich co innego, zmieniam proporcje i mam pyszne zdrowe śniadanie. Placki z tego przepisu robi się szybko i wychodzą mięciutkie oraz lekko słodkawe za sprawą banana. Samo zrobienie ciasta na placki to chwila, natomiast smażenie zajmuje nieco dłużej, bo trzeba to robić na małym lub średnim ogniu, tak aby przepiekły się do środka ale nie spaliły na zewnątrz. Jednak i na to mam sposób! Zwykle odpalam kilka palników i smażę placuszki na 2 lub 3 palnikach. Taki sposób polecam zabieganym osobom, które przygotowują śniadanie dla całej rodziny.

Takie zdrowe placki owsiane możecie podać z czym macie ochotę - czy to z owocami czy z nutellą albo może z syropem klonowym. Moje podałam tym razem z podsmażonymi jabłkami i bananem, z dodatkiem cynamonu i miodu.

Składniki

Ilość: 15 - 16 placków owsianych z bananem i jogurtem

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 banan średniej wielkości
  • 1 duży jogurt naturalny (370 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej kokosowy do smażenia (możecie użyć innego)

Na dodatki

  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie

Płatki owsiane wsypać do misy blendera i zmiksować na mąkę. Dodać proszek do pieczenia, banana oraz jajka i ponownie zmiksować. Mieszankę przełożyć do większej miski i wymieszać łyżką razem z jogurtem.

Na patelni rozgrzać olej. Zwykle olej daję pod pierwsze placki, a potem ewentualnie znów dodaję pod którąś partię placków, jeśli patelnia zrobi się zbyt sucha. Na rozgrzany olej wykładać po 1 czubatej łyżce masy na placka, tworząc kółko, które można lekko spłaszczyć łyżką. Smażyć pod przykryciem do zarumienienia brzegów, obrócić i smażyć z drugiej strony jeszcze chwilę, już bez przykrycia. Czynność tę powtarzać, aż skończy się masa na placki.

Przechodzimy do przygotowania dodatków. Jabłka i banana obrać. Jabłka pokroić w kostkę a banana w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i dodać na nią owoce. Skropić je sokiem z cytryny, posypać cynamonem i przemieszać. Dusić pod przykryciem przez około 6 - 7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wyłączymy już palnik wmieszać w owoce miód.

Placki owsiane układać na talerzu, wykładając na górę owocowe dodatki.

Smacznego!

Placki owsiane z bananem i jogurtem 1 Placki owsiane z bananem i jogurtem 2

Placki owsiane z bananem i jogurtem 3

Wartość odżywcza

1 porcja = 5 placków owsianych z dodatkami

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 141 kcal 520 kcal
Białko 4,6 g 17 g
Tłuszcz 5,7 g 21 g
Węglowodany 17,1 g 63,1 g