Placki drożdżowe

Placki drożdżowe

Przepis na placki drożdżowe pochodzi z Podkarpacia, od babci bliskiej mi osoby. Z sentymentem wspomina on, jak babcia na wsi piekła je w bratrurze (piekarniku w kuchni kaflowej) i jak jadło się je z prawdziwym masłem i świeżym mlekiem. Przypominają one nieco płaskie bułeczki i najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, posmarowane u góry masłem z solą lub powidłem, popijane kakao lub mlekiem. Przepis jest banalnie prosty, dlatego ręczę za to, że każdemu wyjdą ;)

Składniki

Ilość: 24 placki drożdżowe

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 20 g masła
  • ok. 1 kg mąki (w oryginalnym przepisie było "ile zabierze")

Dodatkowo do posmarowania

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Przygotowywanie placków drożdżowych

Przygotowanie

Mleko wymieszać z wodą, podgrzać lekko, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do kubka odmierzyć drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i zalać to pół szklanki mleka z wodą. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić i przestudzić. Do naczynia wbić jajko, wsypać cukier, wlać pozostałe mleko z wodą oraz rozczyn z drożdży. Razem wymieszać. Dodać mąkę i ugnieść ciasto. Pod koniec dodać przestudzone masło i jeszcze raz krótko wyrobić. Z ciasta ulepić kulę, oprószyć lekko mąką i odstawić w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze trochę je zagnieść, a następnie podzielić na 24 równe części. Z każdej części ulepić kulkę, którą następnie należy wałkować na cienki, owalny placek, grubości ok. 3 mm. Tak przygotowane placki drożdżowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na drugie wyrastanie, na około 30 minut.

Przed włożeniem placków do piekarnika ponakłuwać je lekko widelcem lub nożem i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180⁰C przez około 15 - 17 minut.

Smacznego!

Gotowe placki drożdżowe 1Gotowe placki drożdżowe 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 placek drożdżowy

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 273 kcal 172 kcal
Białko 7,8 g 4,8 g
Tłuszcz 3,2 g 2 g
Węglowodany 53,4 g 33,7 g