Pilaw z kurczakiem, marchewką i papryką

Pilaw z kurczakiem, marchewką i papryką

Do pilawu tradycyjnie wykorzystuje się ryż lub bulgur, który następnie dusi się wraz z uprzednio podsmażoną baraniną lub rybą. Mój pilaw przygotowałam jednak z kurczakiem, co nie jest już rzadkością w Polsce. Tak na prawdę jest to bardzo proste danie jednogarnkowe z wykorzystaniem ryżu, mięsa i warzyw. Ryż przed gotowaniem należy dokładnie opłukać i podczas samego duszenia potrawy nie powinniśmy gotować go zbyt długo, aby się nie zaczął kleić. Polecam go też zastąpić bulgurem, jeśli akurat macie w domu. Możecie również dodać inne warzywa oprócz marchewki i papryki, a ilość papryczki chili dostosujcie oczywiście do własnych upodobań, mój pilaw określiłabym jako średnio ostry ;)

Składniki

Ilość: 7 porcji

  • ok. 1 kg filetu z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 główka czosnku
  • 400 g ryżu basmati
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego roztartego w moździeżu
  • ok. 150 ml oleju ryżowego
  • sól do smaku

Duszenie warzyw do pilawu Duszenie warzyw z kurczakiem na pilaw

Przygotowywanie pilawu z kurczakiem, marchewką i papryką Ostatni etap przygotowywania pilawu z kurczakiem, marchewką i papryką

Przygotowanie

Ryż przepłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić.

Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę pokroić w słupki, a cebulę w piórka. Paprykę dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać marchewkę, przesmażyć mieszając około 1 minutę, a następnie dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 minut.

Wmieszać przyprawy wraz z papryczką chili oraz kurczaka i mieszając smażyć przez 5 minut. Kolejno dodać paprykę, 250 ml wody, przykryć garnek pokrywką i dusić całość przez 10 minut. Całość posolić do smaku.

Po tym czasie na górę warzyw z kurczakiem wyłożyć warstwę odsączonego z wody ryżu (nie mieszać). Pomału zalać całość 500 ml wody lub tyle, aby jej poziom był około 2 cm nad ryżem. Posolić wodę i wcisnąć do wewnątrz ryżu cały głąbek czosnku. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 25 minut, do momentu aż ryż zmięknie ale nie będzie zbyt kleisty. W trakcie można porobić, na przykład patyczkiem do szaszłyków, dziurki do dna garnka.

Po tym czasie wyjąć czosnek i całość przemieszać. Wykładać porcje pilawu na talerze i podawać.

Smacznego!

Gotowy pilaw z kurczakiem, marchewką i papryką 1 Gotowy pilaw z kurczakiem, marchewką i papryką 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 163 kcal 559 kcal
Białko 9,8 g 33,5 g
Tłuszcz 7,3 g 25,1 g
Węglowodany 14,2 g 48,7 g