Pieczone tosty francuskie z twarogiem i karmelizowanymi gruszkami

Pieczone tosty francuskie z twarogiem i karmelizowanymi gruszkami

Dziś przygotowałam dla Was przepis na słodkie śniadanie! Dwie kromki chleba tostowego wypełnione słodkim twarogiem i jeszcze słodszymi karmelizowanymi gruszkami. Danie idealne na niedzielny poranek. Do tej pory jak robiłam tosty francuskie to smażyłam je na patelni, ale tym razem postanowiłam zapiec je w piekarniku. Wyszły równie smaczne, a dodatkowo z fajnie chrupiącymi brzegami z góry. Jeśli jednak wolicie smażone na patelni, nic nie stoi na przeszkodzie by właśnie tak je przygotować ;)

Składniki

Ilość: 6 porcji

  • 12 kromek pieczywa tostowego
  • 6 gruszek
  • 500 g twarogu chudego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 20 g masła

Gruszki Przygotowywanie tostów francuskich 1

Przygotowywanie tostów francuskich 2 Tosty francuskie w formie do pieczenia

Przygotowanie

Gruszki obrać, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić w plastry. W garnuszku rozpuścić masło wraz z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać gruszki. Jak cukier z masłem zacznie bulgotać, to mieszając smażyć owoce przez około 6 minut.

W misce rozetrzeć ze sobą twaróg, jogurt naturalny i pozostały cukier. W osobnej misce lub w głębokim talerzu wymieszać dokładnie jajka i mleko.

Wszystkie 12 kromek chleba tostowego posmarować obficie słodkim twarogiem. Na 6 z nich ułożyć po kilka plastrów gruszki (zostawić trochę do wyłożenia na górę tostów) i przykryć je pozostałymi kromkami wysmarowanymi twarogiem. Takie kanapki maczać w masie jajecznej i układać pionowo w uprzednio wysmarowanej masłem formie do pieczenia o wymiarach 26 x 12 cm.

Formę z przygotowanymi kanapkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec przez około 30 - 40 minut.

Ciepłe tosty francuskie wykładać na talerze, na górze dekorując je dodatkowo pozostałymi karmelizowanymi gruszkami.

Smacznego :)

Pieczone tosty francuskie z twarogiem i karmelizowanymi gruszkami 1 Pieczone tosty francuskie z twarogiem i karmelizowanymi gruszkami 2