Pieczona owsianka z rabarbarem

Pieczona owsianka z rabarbarem

Ciepłe śniadanko na początek dnia, czyli pieczona owsianka z rabarbarem. Całość jest szybka w przygotowaniu, lecz potrzebujemy trochę czasu na pieczenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wstawić ją do piekarnika, a w tym czasie wykonać inne poranne czynności, by potem móc się nią delektować ;) Owsianka wychodzi lekko wilgotna i puszysta za sprawą maślanki. Kwaskowaty smak rabarbaru nadaje jej ciekawego smaku.

Składniki

Ilość: forma o średnicy 15 cm (2 porcje)

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 150 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 20 g słonecznika
  • 20 g rodzynek
  • 120 g obranego rabarbaru
  • 1/4 dużego jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Pieczona owsianka z rabarbarem 1 Pieczona owsianka z rabarbarem 2

Przygotowanie

Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać jajko, miód, słonecznik, rodzynki i dobrze wymieszać. Umyty i obrany rabarbar pokroić na małe kawałki i wmieszać do owsianki, odkładając kilka jego kawałków do dekoracji. Jabłko obrać i pokroić na malutkie kawałki lub zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i również wmieszać w masę.

Całość przełożyć do formy i posypać na górze kokosem. Na wierzchu ułożyć wcześniej odłożone kawałki rabarbaru, lekko je wciskając.

Piec w temperaturze 180⁰C przez 30 - 40 minut.

Pieczona owsianka z rabarbarem 3 Pieczona owsianka z rabarbarem 4

Pieczona owsianka z rabarbarem 5

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 144 kcal 363 kcal
Białko 5,2 g 12,9 g
Tłuszcz 5,7 g 14,2 g
Węglowodany 17,6 g 44,2 g