Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów nerkowca

Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów nerkowca

Istnieją niestety takie produkty, które wyglądu nie mają ale jak je skosztujesz to przepadasz... To jedno z nich. Ciężko było sfotografować zwykłą pastę o dość nieciekawym, brązowawym kolorze, zapewniam jednak, że smak ma idealny. Właśnie pisząc tego posta zajadam się kromką z tą pastą. W środku poza soczewicą znajdziecie pieczarki oraz kawałki orzechów nerkowca co dodatkowo zwiększa walory smakowe soczewicy.

Warto zaznaczyć również, że soczewica jest bardzo zdrowa. W swoim składzie posiada dobrze przyswajalne przez organizm białko, wiele minerałów, między innymi potas, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto dzięki zawartości w swoim składzie błonnika, pozostajemy syci na wiele godzin.

Składniki

Ilość: ok. 750 g pasty z soczewicy, pieczarek i orzechów nerkowca (2 miseczki)

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • ok. 50 g orzechów nerkowca
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Soczewicę wraz z tymiankiem i cząbrem gotować przez około 10 minut w dwóch szklankach wody, nieosolonej. Co jakiś czas mieszać i ewentualnie można w trakcie dolać trochę wody, jakby soczewica zaczęła się przypalać. Przestudzić.

Pieczarki i cebulę obrać, a następnie pokroić pieczarki na plasterki, a cebulę w krążki. Dodać je na rozgrzaną niewielką ilość oleju na patelni, posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem przez około 10 - 12 minut.

Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni, do momentu aż lekko zbrązowieją. Kolejno przełożyć je do miski blendera i krótko zmiksować na mniejsze kawałki.

Do miski dodać ugotowaną soczewicę, przesmażone pieczarki z cebulą i zmiksować blenderem ręcznym na niemalże gładką pastę. Wmieszać rozdrobnione nerkowce i dosolić do smaku.

Pastą z soczewicy smarować kromki chleba.

Smacznego!

Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów nerkowca 1 Pasta z soczewicy, pieczarek i orzechów nerkowca 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 duża łyżka pasty z soczewicy, pieczarek i orzechów nerkowca

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 147 kcal 59 kcal
Białko 7,5 g 3 g
Tłuszcz 5,7 g 2,3 g
Węglowodany 14,5 g 5,8 g