Pasta z pieczonej papryki i cukinii

Pasta z pieczonej papryki i cukinii

Pasta z pieczonych warzyw na chleb, która może zaciekawić między innymi osoby będące na diecie, ze względu na małą ilość kalorii. Wykorzystałam tu paprykę i cukinię. Samo zdrowie i wyszło naprawdę smacznie. Taka domowa pasta świetnie sprawdza się na kanapkach. Ilość chili dobierzcie według własnych upodobań, u mnie było ono jedynie lekko wyczuwalne.

Składniki

Ilość: 2 miski, takie jak na zdjęciu

  • 2 cukinie (ok. 800 g)
  • 5 czerwonych papryk
  • 3 szalotki
  • 6 oliwek zielonych
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 szczypty chili
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Składniki na pastę z pieczonej papryki i cukinii Pokrojone składniki na pastę z pieczonej papryki i cukinii

Przygotowanie

Papryki i cukinie dokładnie umyć. Każdą paprykę pokroić na 4 części, a cukinie na grube plastry. Szalotki obrać i pokroić w krążki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nią zmieszane warzywa. Obtoczyć je w oleju, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180⁰C i piec pod przykrywką lub folią aluminiową przez ok. 1 godzinę lub do miękkości.

Po ostudzeniu warzyw zmiksować je przy użyciu blendera. Dodać sok z cytryny, oliwki, czosnek, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny, chili i ponownie zmiksować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.

Gotowa pasta z pieczonej papryki i cukinii 1 Gotowa pasta z pieczonej papryki i cukinii 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 duża łyżka pasty (ok. 30 g)

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 39 kcal 12 kcal
Białko 1,3 g 0,4 g
Tłuszcz 1,5 g 0,5 g
Węglowodany 5,1 g 1,5 g