Pasta z makreli i jajek

Pasta z makreli i jajek

Wystarczy kilka prostych składników, a już możemy wykonać smaczną pastę na chleb. Do tej wykorzystałam głównie makrelę i jajka. Możecie zamiast fileta z makreli wykorzystać fileta ze śledzia z puszki.

Składniki

Ilość: ok. 1 szklanka pasty

  • Filet z makreli w oleju (puszka 170 g)
  • 2 jajka
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Następnie obrać i drobno pokroić. Filet z makreli odsączyć z oleju (nie musi być dokładnie), dodać go do miski lub na talerz gdzie mamy już jajka i rozgnieść z nimi przy pomocy widelca.

Cebulkę bardzo drobno pokroić w kostkę i wmieszać w pastę razem z koperkiem i musztardą. Całość doprawić odrobiną pieprzu i soli.

Smacznego!

Gotowa pasta z makreli i jajek 1Gotowa pasta z makreli i jajek 2

Wartość odżywcza

100 g
Wartość energetyczna 175 kcal
Białko 11,8 g
Tłuszcz 12,3 g
Węglowodany 3,7 g