Papryka faszerowana kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią

Papryka faszerowana kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią

Ostatnio popadłam w lekkie lenistwo, w międzyczasie jednak szukałam ciekawych przepisów i znów nabrałam siły na gotowanie i pieczenie!

Dzisiaj podsyłam Wam przepis na faszerowane papryki. Postanowiłam dodać do nich kaszę pęczak, ale jak wolicie, to możecie użyć kaszy gryczanej lub ryżu. Ponadto znajdziecie tu kurczaka i cukinię. Wszystko doprawiłam tajskimi ziołami, które nadają potrawie ciekawego smaku. Na samą górę dorzuciłam trochę kalorii, czyli bardzo intensywny w smaku ser cheddar. Nie mogło zabraknąć też świeżej kolendry, która już na stałe zagościła u mnie w doniczce na parapecie ;) Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki

Ilość: 5 faszerowanych połówek papryki

  • 2 1/2 papryki czerwone
  • 150 g kaszy pęczak
  • 2 filety z kurczaka
  • ok. 1/3 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki ziół tajskich
  • ok. 50 g sera cheddar
  • świeża kolendra do przyozdobienia gotowego dania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie papryk faszerowanych kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią 1 Przygotowanie papryk faszerowanych kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią 2

Przygotowanie papryk faszerowanych kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią 3 Przygotowanie papryk faszerowanych kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią 4

Przygotowanie

Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, umieścić w misie blendera i zmiksować.

Cukinię i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej cebulę do lekkiego zarumienienia. Dodać rozdrobnionego kurczaka, zioła tajskie, sól, pieprz i mieszając przesmażyć mięso z każdej strony (około 3 minuty). Dołożyć cukinię i smażyć jeszcze 2 minuty. Wmieszać ugotowaną wcześniej kaszę pęczak i ewentualnie farsz jeszcze doprawić.

Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Można je lekko natrzeć przyprawami jeszcze od środka, np. mieloną kolendrą. Każdą połówkę papryki nadziać przygotowanym farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 30 minut. Ja piekłam z termoobiegiem.

Po wyjęciu z piekarnika od razu posypać startym na małych oczkach serem cheddar i listkami kolendry.

Smacznego!

Gotowa papryka faszerowana kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią 1 Gotowa papryka faszerowana kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią 2

Gotowa papryka faszerowana kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią 3 Gotowa papryka faszerowana kurczakiem, kaszą pęczak i cukinią 4

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/2 faszerowanej papryki

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 108 kcal 277 kcal
Białko 7,4 g 19 g
Tłuszcz 3,4 g 8,8 g
Węglowodany 10,9 g 28 g