Panierowane pieczarki

Panierowane pieczarki

Panierowane pieczarki robi się szybko i niestety szybko też znikają. Ja najczęściej przygotowuję je sobie na kolację. Mimo tego, że trzeba je smażyć na głębokim oleju, zjadam je bez wyrzutów sumienia, bo w końcu nie robi się ich codziennie. Ciasto, którym obtaczamy grzyby, przypomina to naleśnikowe, jednak musi być o wiele gęstsze. Panierowane pieczarki podaję zwykle po prostu na mieszance sałat.

Składniki

Ilość: 2 porcje

  • 14 małych pieczarek
  • mała cebula
  • ok. 40 sera z niebieską pleśnią
  • 2 jajka
  • ok. 80 g mąki pszennej
  • ok. 3 garści mieszanki sałat
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na panierowane pieczarki 1 Składniki na panierowane pieczarki 2

Przygotowanie

Porcję sałat wyłożyć na talerze. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i polać sosem sałatę.

Ser pokroić na mniejsze kawałki.

Pieczarki obrać ze skóry. Ich nóżki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie poddusić na patelni na łyżce oleju, przez około 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

W miseczce wymieszać jajka z mąką, musi nam wyjść ciasto o dość gęstej konsystencji, tak żeby nie spływała cała z pieczarek podczas smażenia. Jeśli jest zbyt płynna, należy dodać więcej mąki, a jeśli wyjdzie zbyt gęsta, można dolać odrobinę mleka. Masę posolić i popieprzyć.

Na patelni rozgrzać dużo oleju, najlepiej tyle, żeby pieczarki były w nim zanurzone do połowy wysokości. Obtaczać je w cieście i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż się zrumienią, po czym odwrócić i przesmażyć jeszcze z drugiej strony. Po zdjęciu z patelni odcisnąć nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Do środka pieczarek (jeśli się nam zakleiły przez jajka, można lekko wydrążyć środek) wkładać trochę sera oraz podduszone nóżki pieczarek z cebulą. Gotowe panierowane pieczarki układać na porcjach sałaty.

Smacznego!

Gotowe panierowane pieczarki 1 Gotowe panierowane pieczarki 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 214 kcal 536 kcal
Białko 7,6 g 19 g
Tłuszcz 14,5 g 36,1 g
Węglowodany 13,2 g 33 g