Paluszki z ciasta francuskiego z serem i sezamem

Paluszki z ciasta francuskiego z serem i sezamem

Doszłam do wniosku, że jedna z rzeczy, która zawsze powinna być u mnie w lodówce, to chyba ciasto francuskie. Już nie raz przygotowywałam na nim tarty, kiedy nie chciało mi się zagniatać kruchego ciasta. Świetnie sprawdza się również jako podstawa do słodkich ciasteczek, a dziś również w przypadku słonej przekąski. Minimalna ilość składników, a jakie pyszności można z nich wyczarować ;) Wystarczyło pomiędzy dwa ciasta zetrzeć ser o intensywnym smaku i zawinąć je w ciekawy sposób. Idealna przekąska na domową imprezę czy jesienne wieczory.

Składniki

Ilość: ok. 25 długich paluszków

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 300 g)
  • 200 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
  • 40 g sezamu łuskanego
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotowywanie paluszków z ciasta francuskiego Paluszki z ciasta francuskiego przed pieczeniem

Przygotowanie

Pierwsze ciasto francuskie rozwinąć i lekko rozwałkować. Na całą jego powierzchnię zetrzeć ser na małych oczkach. Drugie ciasto również lekko rozwałkować i przykryć nim pierwsze, na które starliśmy ser. Całość lekko docisnąć, szczególnie boki.

Podzielić je nożem wzdłuż krótszego boku na około 1 - 1,5 centymetrowe paski. Każdy pasek lekko zwijać wokół własnej osi.

Kłaść ciasto francuskie na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich smarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, a następnie posypywać sezamem. Piec paluszki w 200⁰C przez około 12 - 14 minut.

Smacznego!

Gotowe paluszki z ciasta francuskiego z serem i sezamem 1 Gotowe paluszki z ciasta francuskiego z serem i sezamem 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 paluszek

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 539 kcal 130 kcal
Białko 14,8 g 3,5 g
Tłuszcz 37,3 g 9 g
Węglowodany 36,2 g 1,5 g