Owoce zapiekane pod koglem-moglem

Owoce zapiekane pod koglem-moglem

Kogel-mogel to zdecydowanie mój smak dzieciństwa! Pamiętam jak co jakiś czas przygotowywała go mojej siostrze i mi mama. Jest to gotowy w kilka minut słodki deser, który jak podejrzewam, nie jest już teraz tak często przygotowywany. Może ze względu na strach przed jedzeniem surowych jajek... Jeśli ktoś właśnie dlatego zrezygnował z przyrządzania tego pysznego deseru, polecam go upiec. Przepis jest tu pewnie zbędny, bo wystarczy na dnie kokilek lub innych naczyń żaroodpornych ułożyć dowolną ilość ulubionych owoców, a na ich górę wylać właśnie kogel-mogel. Następnie wstawiamy deserek do piekarnika i po 15 minutach możemy się nim delektować. Ostrzegam tylko, że wychodzi bardzo słodki! ;)

Składniki

Ilość: 2 duże porcje

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 truskawek
  • 2 brzoskwinie
  • 1 banan
  • 150 g malin

Owoce w naczyniu żaroodpornym Owoce z koglem-moglem przed pieczeniem

Przygotowanie

Brzoskwinie i banana obrać, a pozostałe owoce dokładnie umyć. Truskawki poprzekrawać na dwie - trzy części, banana pokroić w plasterki, a brzoskwinie w kostkę. Owoce razem wymieszać i rozdzielić do dwóch naczyń o średnicy 15 cm.

W miseczce umieścić żółtka i cukier. Następnie przy pomocy miksera ucierać je aż masa zrobi się jasno żółta i puszysta. Kogel-mogel wylać na owoce i wstawić naczynia do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na około 15 minut.

Z góry kogel powinien lekko się przyciemnić i utworzyć delikatną skorupkę, głębiej natomiast zachować płynną konsystencję. Najlepiej smakuje na ciepło!

Smacznego :)

Gotowe owoce zapieczone pod koglem-moglem 1 Gotowe owoce zapieczone pod koglem-moglem 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 119 kcal 359 kcal
Białko 2,9 g 8,8 g
Tłuszcz 4,5 g 13,5 g
Węglowodany 16,4 g 49,6 g