Omlet z jarmużem i papryką

Omlet z jarmużem i papryką

Powiem Wam, że słabo wypoczęłam przez Święta, stąd też taka cisza na blogu od paru dni. Przepis na omlet już od dawna mam na laptopie, ale wahałam się czy go dodać, bo w końcu kto nie zna takiego śniadania? Jeśli jednak ktoś zapomniał o tym zdrowym, smacznym i sycącym daniu, to polecam. Na patelni generalnie można przesmażyć dowolne warzywa, które następnie należy zalać jajkami i usmażyć. Mój ulubiony to ten z jarmużem. A Wy z czym lubicie robić omlety?

Składniki

Ilość: 2 porcje

  • 4 jajka
  • 1/3 czerwonej papryki
  • ok. 50 g jarmużu
  • 1/3 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • trochę świeżej kolendry do dekoracji

Przygotowywanie omletu z jarmużem i papryką 1 Przygotowywanie omletu z jarmużem i papryką 2

Przygotowanie

Jarmuż umyć i podzielić na mniejsze kawałki, pozbywając się przy tym twardych łodyg. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać cebulę i lekko ją zeszklić. Po czasie dołożyć jarmuż, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, mieloną kolendrę i słodką paprykę. Wszystko razem dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Do kubeczka wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Posolić je i popieprzyć. Gdy papryka już lekko zmięknie, rozłożyć warzywa na całej powierzchni patelni i wylać na nie jajka. Patelnię przykryć i smażyć omlet do momentu, aż zetną się jajka.

Przed podaniem omlet przyozdobić świeżą kolendrą. Podawać np. ze świeżą bagietką.

Smacznego!

Gotowy omlet z jarmużem i papryką 1 Gotowy omlet z jarmużem i papryką 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 147 kcal 238 kcal
Białko 10,2 g 16,5 g
Tłuszcz 10,2 g 16,5 g
Węglowodany 2,8 g 4,5 g