Naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem

Naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem

Jestem łasuchem na słodycze, a w związku z tym naleśniki zwykle jadam z serem na słodko, dżemem lub czekoladą. Jednak właśnie miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego, toteż przygotowałam nadzienie nie na słodko, ale z twarogiem z dodatkiem szpinaku i czosnku. Do nadzienia można wykorzystać zamiast twarogu ser typu feta - też wychodzi pyszne. Aby obiad był bardziej zdrowy postawiłam na ciasto naleśnikowe z mąki pszennej razowej. Dodam jeszcze, że takie naleśniki wychodzą bardzo sycące. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Składniki

Ilość: 8 naleśników

Na naleśniki razowe

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Na nadzienie serowo-szpinakowe

  • 400 g twarogu
  • 300 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 limonki
  • sól, pieprz do smaku

Na sos

  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 płaskie łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowywanie naleśników razowych Składniki na nadzienie z serem i szpinakiem

Przygotowywanie nadzienia z serem i szpinakiem Przygotowywanie naleśników razowych z serem i szpinakiem

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać żółtka, mleko, wodę, oliwę i dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej lub mikserem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, a następnie wmieszać je delikatnie za pomocą drewnianej łyżki do ciasta na naleśniki. Odstawić na około 30 minut.

W między czasie przygotować nadzienie. Szpinak posiekać i przełożyć go na suchą patelnię (część można odłożyć do dekoracji), skropić sokiem z limonki i przemieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dusić pod przykryciem kilka minut, aż listki zmiękną. W misie blendera zmiksować biały ser z jogurtem. Wyłożyć go na talerz, dodać szpinak, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

W małej miseczce wymieszać jogurt, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz.

Naleśniki smażyć na suchej patelni z obu stron, aż się lekko przyrumienią. Jeszcze ciepłe wypełniać serem ze szpinakiem i polewać sosem.

Smacznego!

Gotowe naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem 1 Gotowe naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 2 naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem oraz porcją sosu

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 133 kcal 505 kcal
Białko 10 g 38,1 g
Tłuszcz 4,4 g 16,8 g
Węglowodany 12,1 g 45,8 g