Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Mazurek i babka to obowiązkowe wypieki, które muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Zarówno na babkę, jak i na mazurek kajmakowy podawałam przepisy rok temu. Dziś jednak zapraszam na mazurek pomarańczowy. Wydaje mi się, że taka jego wersja jest najpopularniejsza i nie ma się co dziwić! Delikatny, kruchy, słodkawy spód, pokryty lekko gorzkawą masą z pomarańczy. Połączenie idealne :) Jednak aby masa nie była zbyt gorzka trzeba odkroić z pomarańczy jej białą część skórki. Dodatkowo proponuję dobierać ilość cukru według własnego uznania. Górę ciasta ozdabiamy według własnych upodobań. Ja proponuję startą czekoladę mleczną i migdały. Mazurek świetnie się prezentuje również z cienkimi plasterkami pomarańczy.

PS: Wybaczcie, że ostatnio tak rzadko bywam na waszych blogach, ale jestem podczas końcowego etapu wyprowadzki i mam małe zamieszanie w domu ;)

Składniki

Ilość: forma o wymiarach 35 x 25 cm

Kruche ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Masa pomarańczowa

  • 5 pomarańczy
  • 250 g cukru
  • 30 g cukru z wanilią

Dodatkowo

  • płatki migdałów
  • 1 pomarańcza lub mniej
  • ok. 3 kostki czekolady

Przygotowanie

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce i szybko wyrobić malakserem lub ręcznie. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Blachę wysmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, odkroić go trochę do ozdoby brzegów, a resztę rozwałkować na taką wielkość, aby pokryło dno blachy. Z odłożonej części ciasta uformować wałeczki lub inny kształt i przykleić je, lekko dociskając do brzegów ciasta na mazurek. Wstawić formę z ciastem do lodówki na około 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Piec przez około 18 - 20 minut, do momentu aż się przyrumieni. Ciasto pozostawić do przestudzenia.

Z pomarańczy zetrzeć skórkę na małych oczkach, nie ścierając przy tym białej części. Tę należy odkroić nożem, aby masa nie była nazbyt gorzka.

Pomarańczki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować przy użyciu blendera. Przenieść je do garnka, dodać cukry i gotować przez około 30 - 40 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie masa zrobi się nieco ciemniejsza i gęstsza, jednak po wystudzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej, więc nie trzeba jej za długo gotować.

Na wcześniej upieczony spód wylać masę pomarańczową, rozprowadzając ją po całej powierzchni ciasta.

Mazurek przyozdobić startą czekoladą, płatkami migdałów i cienkimi, obranymi ze skóry plasterkami pomarańczy.

Smacznego ;)

Mazurek pomarańczowy 1 Mazurek pomarańczowy 2

Mazurek pomarańczowy 3 Mazurek pomarańczowy 4