Mazurek kajmakowy z dżemem i bakaliami

Mazurek kajmakowy z dżemem i bakaliami

Kiedy myślę o wypiekach na Wielkanoc, od razu przychodzi mi do głowy babka, jednak na drugim miejscu widzę oczywiście mazurek. Obowiązkowo musi się on u nas pojawić na stole w Święta. Moim ulubionym jest kajmakowy, ale lubię go najpierw lekko przesmarować kwaśnym dżemem np. porzeczkowym. Taki dodatek bardzo dobrze równoważy słodkość kajmaku. Do tego ze dwie duże garści ulubionych bakalii - u mnie są to orzechy włoskie, płatki migdałów i rodzynki. Na górze pozostaje całość przyozdobić roztopioną czekoladą.

Składniki

Ilość: forma o wymiarach 35 x 25 cm

Kruche ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 300 g kajmaku
  • 2 czubate łyżki dżemu porzeczkowego
  • 60 g płatków migdałów
  • 60 g orzechów włoskich
  • 60 g rodzynek sułtańskich
  • ok. 4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowywanie mazurka kajmakowego z dżemem i bakaliami 1 Przygotowywanie mazurka kajmakowego z dżemem i bakaliami 2

Przygotowywanie mazurka kajmakowego z dżemem i bakaliami 3 Przygotowywanie mazurka kajmakowego z dżemem i bakaliami 4

Przygotowanie

Mąkę, cukier, sól i masło umieścić w misce i razem wymieszać, siekając składniki nożem. Dodać żółtka oraz jogurt i szybko wyrobić malakserem lub ręcznie. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć rękami i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, odkroić troszkę do ozdoby brzegów, a resztę rozwałkować na taką wielkość, aby pokryło dno blachy. Z odłożonej części ciasta uformować wałeczki lub inny kształt i przykleić je, lekko dociskając do brzegów ciasta na mazurek. Ciasto wstawić ponownie do lodówki, na około 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Piec przez około 20 minut, do momentu aż się przyrumieni. Ciasto przestudzić.

Mazurek posmarować cienko dżemem, a następnie wyłożyć na niego kajmak. Wcześniej należy go lekko podgrzać, aby łatwiej się rozprowadzał. Na górze posypać mazurek bakaliami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W tym celu należy umieścić ją w małej, metalowej miseczce i położyć ją na garnku z lekko gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody). Poczekać aż czekolada się rozpuści, wymieszać i nabierając widelcem po trochu czekolady, ozdobić nią mazurek.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Gotowy mazurek kajmakowy z dżemem i bakaliami 1 Gotowy mazurek kajmakowy z dżemem i bakaliami 2

Gotowy mazurek kajmakowy z dżemem i bakaliami 3 Gotowy mazurek kajmakowy z dżemem i bakaliami 4

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/12 mazurka

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 455 kcal 432 kcal
Białko 7,9 g 7,6 g
Tłuszcz 24,8 g 23,6 g
Węglowodany 50,3 g 47,84 g