Makaron zapiekany z kiełbasą, papryką i fasolą

Makaron zapiekany z kiełbasą, papryką i fasolą

Przepis na to danie zalegał na moim komputerze już od grudnia zeszłego roku. Obecnie mam słaby dostęp do kuchni w moim mieszkaniu, więc sięgam po przepisy, które przygotowałam sobie jakiś czas temu ;) Makaron zapiekany z dowolnymi składnikami zawsze będzie smakował dobrze! Lubię takie proste dania, gdzie można wymieszać generalnie dowolne składniki, a następnie je zapiec w jakimś sosie, z warstwą startego sera u góry. Tym razem do makaronu dodałam ostrą kiełbasę, czerwoną paprykę i fasolę, a następnie wmieszałam sos pomidorowy. Lubicie takie makaronowe zapiekanki :)?

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • 300 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • ok. 200 g ostrej kiełbasy węgierskiej
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g czerwonej fasoli
  • 100 g lub więcej dowolnego sera (u mnie ser morski)
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżka posiekanych liści bazylii
  • sól, pieprz kolorowy do smaku

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente lub nawet krócej. Następnie odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.

Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Umytą paprykę pokroić w paski. Dodać składniki do makaronu wraz z pokrojoną na plasterki kiełbasą i fasolą.

Cząber i kolendrę rozetrzeć w moździerzu, a następnie wymieszać w garnuszku wraz z pomidorami, koncentratem pomidorowym i posiekanymi liśćmi bazylii. Całość doprawić solą oraz pieprzem kolorowym i zalać sosem pozostałe składniki umieszczone w formie do zapiekania.

Zapiekankę makaronową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec przez około 15 - 20 minut. Przed podaniem można porcje udekorować liśćmi bazylii.

Smacznego!

Makaron zapiekany z kiełbasą, papryką i fasolą 1 Makaron zapiekany z kiełbasą, papryką i fasolą 2