Makaron z cytrynowym kurczakiem i cukinią

Makaron z cytrynowym kurczakiem i cukinią

Dziś przygotowałam dla Was przepis na szybkie, proste, cytrynowe danie. Znajdziemy tu makaron, kurczaka doprawionego sokiem z cytryny, tymiankiem i oregano oraz cukinię wraz ze skórką z cytryny. W całość wmieszałam jeszcze serek wiejski. Danie w smaku wyszło dość orzeźwiające za sprawą cytryny i bardzo sycące dzięki makaronowi. Cały obiad powstał dość spontanicznie, ale wyszło bardzo smacznie, toteż zapraszam po przepis!

Składniki

Ilość: 3 porcje

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 2 filety z kurczaka
  • 500 g serka wiejskiego
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 cytryna
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • trochę szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Cytrynowy kurczak w marynacieDoprawianie cytrynowego kurczaka

Cytrynowy kurczak wraz z cukiniąCytrynowy kurczak z makaronem i cukinią

Przygotowanie

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać go z posiekanym tymiankiem, oregano oraz sokiem z cytryny. Odstawić na minimum 30 minut.

Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu.

Rozgrzać patelnię z około 2 łyżkami oleju i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać kurczaka i obsmażyć go krótko z każdej strony. Połówkę cytryny dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę (tylko żółtą część). Dodać ją wraz z umytą i pokrojoną w kostkę cukinią do kurczaka. Całość posolić i popieprzyć. Danie dusić około 5 minut pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze kilka minut, tak aby odparował nadmiar wody. Na sam koniec wmieszać w całość serek wiejski oraz ugotowany makaron. Ewentualnie doprawić jeszcze solą.

Przed podaniem udekorować każdą porcję posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Makaron z cytrynowym kurczakiem i cukinią 1Makaron z cytrynowym kurczakiem i cukinią 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 120 kcal 610 kcal
Białko 10,6 g 53,9 g
Tłuszcz 3,4 g 17,3 g
Węglowodany 11,5 g 58,3 g