Makaron chiński z warzywami

Makaron chiński z warzywami

Takie mieszanki różnych warzyw przeważnie jadam po prostu z rybą, ale dziś pokazuję przepis na makaron chiński z warzywami. Długa lista składników tego dania może odstraszyć. Zaletą jest jednak to, że szybko się je przygotowuje jak już obierzemy i pokroimy sobie wszystkie warzywa, toteż danie nadaje się dla osób cierpiących na brak czasu. Banalne w przygotowaniu, a sycące i smaczne. Śmiało możecie dorzucić do makaronu również mięso, ja tym razem postawiłam jednak na obiad wegetariański. Możecie też zaszaleć i zjeść danie pałeczkami do jedzenia, aby poczuć się jak w Azji ;) Ktoś potrafi się nimi posługiwać? Ja próbowałam i nie chcielibyście tego widzieć...

Składniki

Ilość: 3 - 4 porcje

  • ok. 300 g makaronu chińskiego
  • 3 małe marchewki
  • 1/2 białej części pora
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 150 g groszku mrożonego
  • 150 g kiełków fasoli mung odsączonych z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok. 2,5 x 2,5 cm)
  • ok. 3 łyżki sezamu łuskanego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 suszona lub świeża papryczka chili
  • 8 listków limonki
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • ok. 4 łyżki oleju ryżowego

Przygotowywanie makaronu chińskiego z warzywami 1 Przygotowywanie makaronu chińskiego z warzywami 2

Przygotowywanie makaronu chińskiego z warzywami 3 Przygotowywanie makaronu chińskiego z warzywami 4

Przygotowanie

Marchewkę obrać, a papryki dokładnie umyć. Następnie pokroić warzywa w cienkie słupki. Por umyć i pokroić w prążki. Kapustę pekińską poszatkować. Imbir obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

W miseczce przygotować sobie sos. W tym celu należy wymieszać sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy.

Makaron gotować przez około 5 minut w nieosolonej wodzie lub według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu z wody, przelać go zimną wodą.

W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę chili, kolendrę oraz listki limonki. Przyprawy przesmażyć przez około 2 minuty, mieszając. Następnie dodać marchew. Co jakiś czas wszystko mieszać.

Po 5 minutach dorzucić por, paprykę czerwoną oraz żółtą i całość nadal smażyć przez kolejne 3 minuty, co chwilę mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Po tym czasie dodać groszek, kapustę pekińską oraz kiełki. Przemieszać wszystko razem i smażyć przez około 3 minuty, minutę przed końcem dodając przygotowany wcześniej sos.

Na suchej patelni podprażyć przez chwilę sezam.

Przed podaniem dania, wmieszać w warzywa ugotowany makaron. Wykładać porcje makaronu chińskiego z warzywami na talerze i posypywać je sezamem.

Smacznego!

Gotowy makaron chiński z warzywami 1 Gotowy makaron chiński z warzywami 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1/4 całości

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 117 kcal 556 kcal
Białko 1,8 g 8,4 g
Tłuszcz 4,2 g 19,8 g
Węglowodany 17 g 80,8 g