Leczo

Leczo

Rodzice wrócili z wakacji na Węgrzech i przywieźli pyszną, lekko ostrą, wędzoną kiełbasę węgierską. W tym wypadku nie mogło obyć się bez przygotowania lecza. W zastępstwie możecie jednak użyć dowolnej, polskiej wędzonej kiełbasy. Do przygotowania tego dania potrzebna jest bardzo mała ilość składników, a z przypraw użyłam jedynie soli, pieprzu i słodkiej papryki, ponieważ kiełbasa nadaje już idealnego smaku. Jeśli jednak ktoś użyje do przygotowania lecza kiełbasy łagodniejszej w smaku, proponuję dodać trochę ostrej papryki.

Składniki

Ilość: 6 porcji

  • 800 g węgierskiej kiełbasy
  • 5 dużych czerwonych papryk
  • 2 duże cebule
  • 3 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1 duża łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na leczo Przygotowywanie leczo

Przygotowanie

Kiełbasę pokroić w plastry. Rozgrzać dużą patelnię, na którą można dodać olej i wrzucić kiełbasę. Lekko podsmażyć, przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.

Papryki umyć, wydrążyć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę, w krótkie paski lub na inny kształt. Cebule obrać i pokroić w pół talarki. Dodać papryki i cebule do wcześniej podsmażonej kiełbasy. Całość doprawić słodką papryką i dusić do miękkości warzyw, przez około 15 minut.

Wlać na patelnię pomidory z puszki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Całość doprowadzić do wrzenia, doprawić solą oraz pieprzem i podawać na ciepło. My jedliśmy leczo ze świeżym chlebem.

Smacznego!

Gotowe leczo 1

Gotowe leczo 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 127 kcal 694 kcal
Białko 6,6 g 36,1 g
Tłuszcz 9,6 g 52,6 g
Węglowodany 3,2 g 17,3 g