Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Danie to chyba najbardziej mi się kojarzy z kotem Garfieldem, bo o ile dobrze pamiętam to był jego ulubiony przysmak. Nie dziwię się mu, w końcu jak można nie lubić lasagne! Przeliczając kalorie wiem już też, czemu wyglądał on w kreskówce tak, a nie inaczej ;) No ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, prawda? Podaję dziś klasyczny przepis, jaki u mnie jest wykorzystywany w domu. Płaty lazanii przekładane na przemian z czerwonym od passaty pomidorowej sosem, wraz z mielonym mięsem oraz sosem beszamelowym będącym połączeniem masła, mąki i mleka. Dodam jeszcze, że zawsze kiedy przygotowywałam lasagne, to najpierw płaty makaronu krótko gotowałam w wodzie, robiąc sobie tym sposobem dodatkową robotę... Jeśli ktoś tak jak ja nie wie, to zaznaczam, że wcale nie jest to potrzebne. Wystarczy aby sos był trochę bardziej wodnisty, a makaron się w nim ugotuje. Polecam przepis!

Składniki

Ilość: 6 porcji

  • ok. 550 g mięsa mielonego (u mnie zmielona szynka wieprzowa)
  • 16 - 17 płatów lasagne
  • 1 słoik passaty pomidorowej(700 g)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 szalotki
  • 80 g sera cheddar
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • listki bazylii do dekoracji
  • ok. 250 ml wody
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sos beszamelowy

  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • ok. 600 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Przesmażone na patelni mięso mielone z papryką, cebulą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym Sos beszamelowy do lasagne

Kolejność układania warstw lasagne 1 Kolejność układania warstw lasagne 2

Przygotowanie

Szalotki oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w kostkę, po czym wrzucić na rozgrzany uprzednio na patelni olej i zeszklić. Dodać zmielone mięso i przesmażyć je z każdej strony. Po około 10 minutach dołożyć wcześniej umytą i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć całość jeszcze 5 minut.

Do składników na patelni dodać koncentrat pomidorowy, passatę, wodę oraz słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Gotować przez około 20 minut. Sos powinien nieco odparować, ale nie za mocno, aby dzięki wilgotności zmiękły nam płaty lasagne. Na koniec skosztować i ewentualnie jeszcze doprawić.

W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, zmniejszyć ogień i dodać mąkę oraz energicznie mieszając smażyć przez około 2 minuty. Kolejno rondel zdjąć z palnika, dodać szklankę mleka, gałkę muszkatołową i ponownie gotować, mieszając energicznie, aż sos zgęstnieje. Wlać pozostałe mleko, nadal mieszać i gotować, aż lekko zgęstnieje (struktura powinna być nieco gęstsza od śmietany). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Formę o wymiarach 30 x 20 cm wysmarować cienką warstwą masła. Na samo dno chochlą nałożyć ok. 1/5 sosu beszamelowego. Na niego układać płaty lasagne, tak by do siebie przylegały. Następnie znów sos beszamelowy rozprowadzić po całej powierzchni makaronu, a na niego około 1/3 sosu z mięsem mielonym. Kolejno wykładamy płaty lasagne, sos beszamelowy, sos z mięsem i czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, z tym że przy ostatnim razie na górę już nie wykładamy sosu z mięsem, a w zamian całość posypujemy startym na małych oczkach serem cheddar.

Formę wstawić do piekarnika i piec danie przez 45 minut w 180⁰C. W trakcie można przykryć całość folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekła.

Po wyjęciu z piekarnika, odstawić lazanię na około 5 - 7 minut. Następnie kroić ją na porcje, przyozdabiając liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego :)

Gotowa lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym 1 Gotowa lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym 2

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 221 kcal 585 kcal
Białko 13 g 34,6 g
Tłuszcz 9,5 g 25,2 g
Węglowodany 20,2 g 53,6 g