Kurczak curry

Kurczak curry

Znane z pewnością wszystkim danie, czyli kurczak curry. Potrawa charakteryzuje się ciekawą mieszanką różnych przypraw, którą możemy za każdym razem modyfikować, zmieniając przy tym smak. Banalnie proste w przygotowaniu, a jakie smaczne! Ja podałam mojego kurczaka curry z ryżem i świeżą kolendrą, chociaż będzie tu również pasował chlebek naan.

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • kawałek imbiru (3 cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 papryczki chili
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 3 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól, pieprz

Do podania

  • ryż basmati lub jaśminowy
  • świeża kolendra do dekoracji

Kurczak curry 1 Kurczak curry 2

Przygotowanie

Oczyszczonego kurczaka pokroić w paski, obtoczyć w 2 łyżkach oleju, chili i soku z limonki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i odstawić na ok. 1 godzinę.

Wiórki kokosowe zalać wodą, taką ilością, aby je przykryła. Odstawić na 15 minut.

Imbir i cebulę drobno pokroić, a następnie zeszklić na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Dodać kumin, curry, kurkumę, cynamon oraz kolendrę i podsmażyć ok. 1 minutę, cały czas mieszając, aby nie spalić przypraw. Dzięki temu oddadzą swój aromat. Dodać zamarynowanego kurczaka i obsmażyć przez ok. 3 - 4 minuty.

Dolać na patelnię mleczko kokosowe i wiórki kokosowe, doprowadzić do wrzenia. Następnie dusić przez ok. 7 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu i podawać z kurczakiem curry, udekorowanym świeżą kolendrą.

Smacznego!

Kurczak curry 3 Kurczak curry 4

Kurczak curry 5

Wartość odżywcza

Bez dodatku ryżu

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 129 kcal 460 kcal
Białko 12,3 g 44 g
Tłuszcz 7,4 g 26,6 g
Węglowodany 2,5 g 8,8 g