Kurczak alla cacciatora według Jamiego Olivera

Kurczak alla cacciatora według Jamiego Olivera

Gazetkę z tym przepisem Jamiego Olivera kupiłam rok temu i wtedy już ta potrawa przykuła moją uwagę. Nie wiem jak to się stało, że ostatecznie jej nie przygotowałam, ale nic straconego! W tym roku zrobiłam i wyszło świetnie, jak każde danie z przepisu Jamiego :) Wszystkie składniki do tego dania są dostępne w każdym sklepie, a całość przygotowuje się bardzo prosto. Danie to dokładniej nosi nazwę "Pollo alla cacciatora" i oznacza kurczaka po myśliwsku. Za sprawą dodanego do gotowania wina oraz gałązek rozmarynu otrzymujemy bardzo aromatyczną potrawkę. W przepisie było napisane, aby użyć dyni piżmowej lub słodkich ziemniaków. Ja oczywiście nie mogłam się zdecydować co wybrać i dodałam to i to. Słodki posmak warzyw idealnie uzupełnił całość, a kurczak wyszedł idealnie miękki i soczysty. Musicie wypróbować ten przepis!

Składniki

Ilość: 4 porcje

  • 1 cebula
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 świeże liście laurowe (użyłam 4 suszonych)
  • 1/2 dyni piżmowej (600 g)
  • 2 małe słodkie ziemniaki (400 g)
  • 100 g pieczarek
  • 6 udek z kurczaka
  • 250 ml chianti lub innego dobrego czerwonego wina
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach (po 400 g)
  • 8 czarnych oliwek z pestkami
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • dodatkowo kilka kromek chleba

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w ósemki, pora obrać z zewnętrznej warstwy i pokroić w krążki, a czosnek w plasterki. Na średni ogień wstawić dużą głęboką brytfannę, dużą patelnię lub wok. Rozgrzać na niej olej.

Z boczku odkroić tłustą skórę, a następnie pokroić go w małą kostkę. Listki rozmarynu posiekać i wraz z boczkiem oraz liśćmi laurowymi dodać na patelnię. Smażyć 2 minuty, po czym dodać czosnek, a następnie cebulę i pora.

Dynię umyć, a słodkie ziemniaki obrać ze skóry. Pokroić je na kawałki na jeden kęs, zostawiając na dyni skórę i usuwając pestki. Pieczarki obrać ze skóry, odkroić ich nóżki i kapelusze poprzekrawać na 2 - 4 części lub jeśli są małe to pozostawić w całości. Wrzucić pieczarki na patelnię wraz z kawałkami dyni i słodkich ziemniaków.

Dodać obrane ze skóry udka kurczaka. Wlać wino, odparować przez chwilę, po czym dodać pomidory z puszki. Po wrzuceniu pomidorów, każdą puszkę napełnić jeszcze w połowie wodą, poruszać, by zmyć resztę soku, wlać wodę na patelnię, dodać sól, pieprz i wymieszać.

Wydrylować oliwki i wrzucić do potrawki. Całość doprowadzić do wrzenia, jeśli nie gotowaliście w brytfannie, to przelać potrawkę do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na około godzinę. Mięso powinno odchodzić od kości, a dynia i ziemniaki być miękkie.

Przed podaniem potrawę można jeszcze lekko posolić, a następnie serwować samą lub z chlebem.

Smacznego!

Kurczak alla cacciatora w brytfannieKurczak alla cacciatora na talerzu

Dwie porcje kurczaka alla cacciatora według Jamiego OliveraKurczak alla cacciatora według Jamiego Olivera

Wartość odżywcza

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 98 kcal 605 kcal
Białko 6,1 g 37,7 g
Tłuszcz 3,9 g 24,4 g
Węglowodany 8 g 49,5 g