Kulki serowe

Kulki serowe

Idealnie nadają się na obiad lub kolację. Jeśli mamy już ugotowaną kaszę, to samo ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Wystarczy wszystko razem przemieszać i chwilę pogotować. Należy pamiętać jednak, żeby woda do której wrzucamy kulki, gotowała się bardzo lekko, bo inaczej nam się rozpadną. Jeżeli kulki serowe przyrządzamy na obiad, proponuję podawać je z sałatką.

Składniki

Ilość: 10 sztuk

  • 1 kromka razowego chleba
  • 200 g twarogu chudego (w kostce)
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 czubate łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • 1 płaska łyżeczka soli

Do podania

  • 1 łyżeczka masła

Kulki serowe 1 Kulki serowe 2

Kromkę chleba opiec w tosterze lub na patelni, a następnie pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać twaróg, kaszę, cebulę i płatki owsiane. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła dalmatyńskie, sól i ponownie wszystko przemieszać.

Masę podzielić na 10 części i z każdej z nich uformować kulki. Zrobić w nich otworki, do których należy wcisnąć po kilka kostek chleba, a następnie zalepić.

Kulki serowe wrzucać do bardzo lekko gotującej się, osolonej wody. Gotować je ok. 3 minuty, do momentu, aż wypłyną.

Podawać z masłem.

Kulki serowe 3

Kulki serowe 4 Kulki serowe 5

Kulki serowe 6

Wartość odżywcza

Bez dodatku masła
1 porcja = całość

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 132 kcal 446 kcal
Białko 13,1 g 45,1 g
Tłuszcz 0,9 g 3,2 g
Węglowodany 16,9 g 58,3 g