Krokiety z kapustą, grzybami i żurawiną

Krokiety z kapustą, grzybami i żurawiną

Kapustę z grzybami i żurawiną może niektórzy z Was już znają. Jest świetnym dodatkiem do mięsa czy ryby. Na pierwszy dzień Bożego Narodzenia jednak zamarzyło mi się zjeść krokiety i stąd pomysł, żeby zawinąć kapustę z grzybami z domieszką suszonej żurawiny właśnie w naleśniki. Dodatek słodkiej żurawiny idealnie komponuje się w tym daniu. U mnie w domu takie krokiety je się popijając do nich ciepły czerwony barszcz.

Jako że jest to ostatni przepis przed Świętami, chciałabym życzyć Wam:

Zdrowych, spokojnych, przepełnionych miłością Świąt Bożego Narodzenia!

Wypoczywajcie ile się da! A po Świętach zapraszam na bloga, pojawią się dwie propozycje na to co podać do jedzonka na Sylwestra ;)

Składniki

Ilość: 11 krokietów z kapustą, grzybami i żurawiną

Farsz

  • ok. 850 g kiszonej kapusty
  • 200 g suszonych grzybów
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 30 g masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Naleśniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 150 g bułki tartej
  • olej do smażenia

Posmarować naleśniki kapustą z grzybami i żurawiną Przeciwległe boki naleśnika składać do środka

Zwijać naleśnik w rulonik od dołu do góry Ruloniki maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej

Przygotowanie

Dzień wcześniej zalać suszone grzyby ciepłą wodą i pozostawić na noc.

Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy i zalać wodą, na tyle by przykryła zawartość. Gotować 1 godzinę. Namoczone grzyby umieścić w osobnym garnku wraz z wodą, w której się moczyły. Również gotować 1 godzinę. W małym rondelku umieścić suszoną żurawinę, dodać wodę i gotować ją aż zmięknie, około 10 minut. Odcedzić.

Po ugotowaniu kapustę oraz grzyby zmielić w maszynce. Dodać sól, pieprz oraz żurawinę i wymieszać.

Składniki na naleśniki razem wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać więcej mleka, a jeśli zbyt luźne dodać mąki. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wylewać porcję masy naleśnikowej. Smażyć naleśniki z obydwu stron.

Całą powierzchnię naleśników smarować kapustą z grzybami i żurawiną. Dwa przeciwległe boki naleśnika składać do środka i następnie zwijać naleśnik w rulonik od dołu do góry. Dokładnie jak to się robi pokazują zdjęcia powyżej.

W głębokim talerzu roztrzepać ze sobą 2 jajka oraz mleko. Na osobny talerz nasypać sobie bułki tartej. Zwinięte ruloniki maczać z każdej strony najpierw w jajku, a potem obtaczać w bułce tartej. Smażyć je na oleju na rozgrzanej mocno patelni, obracając tak by przyrumieniły się z każdej strony.

Gotowe krokiety polecam podawać z czystym barszczem.

Smacznego!

Gotowe krokiety z kapustą, grzybami i żurawiną 1 Gotowe krokiety z kapustą, grzybami i żurawiną 2