Kotlety z kaszy jęczmiennej i marchewki

Kotlety z kaszy jęczmiennej i marchewki

Zdrowe kotlety w których składzie przeważa kasza jęczmienna. Można je również jeść na zimno i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie lub na obiad. Przygotowywałam je w piekarniku, tak aby były mniej kaloryczne i zdrowsze, ale można je również smażyć na patelni, co będzie szybsze. Takie kotlety najlepiej podać jedynie z dowolną surówką lub sosem, gdyż w ich składzie mamy już kaszę. Ja moje posypałam podprażonym pestkami dyni i podałam z surówką z cukinii.

Składniki

Ilość: ok. 16 kotlecików

  • 2 małe marchewki
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów z kaszy jęczmiennej i marchewki 1 Przygotowanie kotletów z kaszy jęczmiennej i marchewki 2

Przygotowanie

Kaszę jęczmienną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i przestudzić.

Marchewkę obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, na małych oczkach.

Marchewkę, kaszę, otręby żytnie i owsiane wymieszać w misce. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, przyprawę z suszonych pomidorów oraz sól i trochę pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Formować kotleciki, najlepiej biorąc dużą łyżkę masy i pomagając sobie ręką. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez około 20 minut. Najlepiej już po 15 minutach sprawdzić, czy się upiekły.

Smacznego!

Gotowe kotlety z kaszy jęczmiennej i marchewki 1 Gotowe kotlety z kaszy jęczmiennej i marchewki 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 3 kotlety z kaszy jęczmiennej i marchewki

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 145 kcal 190 kcal
Białko 5,3 g 6,9 g
Tłuszcz 2,6 g 3,4 g
Węglowodany 24,3 g 31,5 g